Сѐ треба да Му признаеме и да Му кажеме на Бога

Честопати се чувствуваме потиштено, и тогаш ги сфаќаме Христовите зборови: „Дојдете при Мене сите изморени и обременети и Јас ќе ве успокојам“ (Мт. 11,28). Младите луѓе не можат потполно да го сфатат ова, зашто тие не се толку обременети, но зрелите луѓе, кои минале низ многу опасности, таги, потешкотии, несреќи и слабости, многу добро разбираат […]

И јас сум само човек

„И јас сум само човек“, овие зборови честопати ги среќаваме во житијата на преподобните отци. Најчесто, ова го говореле старците – духовници кога ќе забележеле дека монасите, кои дошле за да ги исповедаат нивните помисли, од срам не можеле во целост да го отворат своето срце. Во Старечникот можеме да прочитаме сведоштво за еден монах […]

Колку помалку тешки гревови имаме, толку подлабока станува исповедта

Ако најтешките гревови се исповедани и не се повторуваат, тоа означува еден почеток. Општата тежина на таканаречените мали гревови е многу поголема, отколку на смртните гревови. Полесно е од планина да фрлиш еден голем камен, отколку многу ситни камчиња. Но и „тоа што е тешко може да стане лесно, ако го правиме тоа со силна […]

Припрема за исповед

Добра и лоша меморија Некои луѓе не ги помнат нивните гревови, со изговор дека лошо помнат. Тие се сеќаваат на сиот нивен живот, но не и на гревовите. Од нив слушаме „Згрешив со дело, со збор и помисла и не знам што да кажам повеќе…“ Но, ова не е покајание за конкретни гревови. Свештеникот е […]

Како на исповед да раскажеме за најскриеното?

Често исповедта е нешто слично со одење на психотерапевт и на психијатар, каде (во тој случај) човекот треба да му олесни на болниот. Да ги уништи неговите комплекси, или лажни комплекси, во зависност од случајот, да му ги олесни тензиите, да го успокои итн. Главниот херој на таа средба е лекарот. Болниот се обраќа кон […]

Како треба да се исповедаме

1. Треба да го исповедаме исповедаме секој грев Исповедта не треба само да е искрена, туку и подробна. А за тоа претходно треба да размислиме и да се сетиме на гревовите. Може да си помогнеме со некои книги и текстови, како на пример: „Ако ги исповедаме своите гревови“ од Тома Хопко (достапна на интернет на […]

Некои мали грешки што се прават при исповед

Господ, со апсолутна и непогрешлива прецизност створил сè околу нас. Ја направил материјата да функционоира со физички и хемиски закони и сè постои во хармонија. Но, човекот, со своите дела, воден од егоизмот, ја нарушува таа хармонија. Тогаш во природата настапуваат катаклизми. Вината за ова не е кај Бога, туку наша. Така е и со […]

Потребата од исповед

Оче, преподобен Марко Подвижник вели: „оној што ги знае работите се исповеда пред Бога не со набројување на согрешенијата, туку со трпение за маките што ќе му се случат“. Што сака да каже? Верникот треба да се исповеда и пред духовникот, а исто така, за време на молитвата да се исповеда смирено пред Бога, разголувајќи […]

Болен и здрав ум

Кај мене на исповед дојде едно болно девојче од 12 години, од детскиот дом за умоболни. Таа не можеше да поврзе два збора, постојано се вртеше, a ненормалниот поглед и чудните гримаси, доволно зборуваа за нејзината незрелост. И ете, таа почна да се исповеда и да се причестува секоја недела. После една година кај неа […]

Основни грешки во односот со духовникот

Кои се основните предрасуди и грешки во односот со духовникот? Што може да се бара и очекува од духовникот? Ова е навистина многу сложена и исклучително важна тема. Ќе се задржам на два момента кои ми паѓаат на ум и за кои сметам дека се од големо значење за односот со нашиот духовник. Првo, треба […]

Мисли за исповедта

Ако ме прашувате кога треба да се исповеда човек, ќе ви одговорам на следниот начин: еден разгален и нежен младич го запрашал еднаш Диоген кога точно треба да се јаде, т.е. во кој час од денот. Тој му одговорил со вообичаената остроумност: ако е богат, нека јаде кога сака, а ако е беден – кога […]

Не постојат небесни сметководители

За честототата на исповедта, секој христијанин може засебно да се однесува врз основа на неговиот духовен живот. Но, да се мисли дека Бог е некаков си државен обвинител, да се мисли дека постои некакво небесно сметководство, кадешто се води сметка за нашите гревови а исповеданите со гума се бришат од главната книга е мошне чудно. […]

За исповедта, за верата во Бога…

Нам многу работи ни се измешани во глава, па затоа ни се чини дека кога човек не може да не греши, треба речиси секој ден да се исповеда. Честата исповед е полезна во одредена етапа од животот, особено за оној кој ги прави првите чекори во верата, оној кој штотуку го пречекорил црковниот праг, и […]