Свети поети

Црковните поети ги нарекуваме химнографи, или во превод – песнописци/песнотврци. Меѓу нив, најзначајни се: Свети Роман Слаткопевец. Познат е по тоа што немал слух и не знаел да пее, а […]

Химнографија

Сега малку и за химнографијата, којашто е, може да кажеме, посебна наука за себе. Песните кои се пеат или кои се читаат на нашите богослужби се нашата химнографија. Тие се […]

Педесетница – времето по Пасха

Постојат две Педесетници: првата e Педесетница како педесетти ден по Пасха, односно Духовден; и втората е Педесетница како време од 50 дена по Пасха. Некои специфични одлики за Педесетницата како […]

Неколку детали за Цветници

Називи за празникот: Недела на палмите, Цветна пасха, Цветна недела, Цветно воскресение, Вход на Господ во Ерусалим, Цветници. На Лазарева сабота, денот пред Цветници, се вршело крштение и затоа останало […]

Осветување на времето: Недела

Позната ни е таа слика кога две бабички се расправаат за како, што и колку не се, или се работи во недела. Да видиме каква врска има Евхаристијата со самиот […]

Осветување на времето

Минатиот пат кажавме дека христијаните и јудејците оделе на заеднички служби. Значи основа за христијанското богослужение е јудејското. Го појаснивме и зборот „празник“, како игра/chag, свеченост/eorti, славење, восхит и нешто […]

Што е тоа православна хеортологија?

Агапи започнува нов циклус на кратки раскази за православната хеортологија и химнографија. На лесен и наративен начин ќе се обидеме да ја зачиниме понекогаш сувопарната историографија и фактографија. Затоа и […]