Колку помалку тешки гревови имаме, толку подлабока станува исповедта

Ако најтешките гревови се исповедани и не се повторуваат, тоа означува еден почеток. Општата тежина на таканаречените мали гревови е многу поголема, отколку на смртните гревови. Полесно е од планина да фрлиш еден голем камен, отколку многу ситни камчиња. Но и „тоа што е тешко може да стане лесно, ако го правиме тоа со силна […]

Припрема за исповед

Добра и лоша меморија Некои луѓе не ги помнат нивните гревови, со изговор дека лошо помнат. Тие се сеќаваат на сиот нивен живот, но не и на гревовите. Од нив слушаме „Згрешив со дело, со збор и помисла и не знам што да кажам повеќе…“ Но, ова не е покајание за конкретни гревови. Свештеникот е […]

Како треба да се исповедаме

1. Треба да го исповедаме исповедаме секој грев Исповедта не треба само да е искрена, туку и подробна. А за тоа претходно треба да размислиме и да се сетиме на гревовите. Може да си помогнеме со некои книги и текстови, како на пример: „Ако ги исповедаме своите гревови“ од Тома Хопко (достапна на интернет на […]

Некои мали грешки што се прават при исповед

Господ, со апсолутна и непогрешлива прецизност створил сè околу нас. Ја направил материјата да функционоира со физички и хемиски закони и сè постои во хармонија. Но, човекот, со своите дела, воден од егоизмот, ја нарушува таа хармонија. Тогаш во природата настапуваат катаклизми. Вината за ова не е кај Бога, туку наша. Така е и со […]

Безумниот владика

Еднаш, во старите времиња, кога владиците ја извршувале и службата на судии, кај еден свет владика на суд донеле жена која била обвинета дека извршила прељуба. Погледнувајќи на неа, светиот владика рекол: „Бремена си, и твоето пораѓање ќе биде тешко“. Потем се завртел кон неговите служители и им повелал: „Дајте ѝ десет аршини платно. Ако […]

Кој се удостоил да се види себе си…

Веќе неколку векови пред Христа, „Спознај се самиот себе“ бил натпис кој стоел во Делфиското пророкувалиште со цел непрестано да ги предупредува оние кои влегуваат внатре обидувајќи се да дознаат нешто повеќе за себе и својата иднина. Сигурно, искуството на човекот уште многу векови пред почетокот на грчката култура, како и во останатите цивилизации од […]