Фрагмент за молитвата „Оче наш“

Оние што се откажуваат од Христа и од Неговата молитва, свесно или несвесно, оние коишто живеат егоцентрично и себељубиво, кажуваат една друга молитва: – Не велат: „Оче наш Кој Си на Небесата“, туку велат: „ Мое јас, тебе те имам за бог на земјата“. – Не велат: „Да дојде Царството Твое“, туку: „Да дојде царството […]

Фото галерија: Погребение на старец Георгиј на Света Гора

Во попладневните часови на вчерашниот ден, на Света Гора се соврши погребението на поранешниот проигумен на свештената григоријатска обител, архимандритот Георгиј. Десетици монаси, свештеници, но и лаици кои беа благословени од присуството на овој духовен столб во нивните животи притекнаа за последен пат да се поздрават со старец Георгиј. Меѓу присутните беа и митрополитите Варнава […]

Распнатиот и Воскреснат Господ – Единствена Вистина

На Света Пасха, 2007 година Кога Господ заради нас, и заради нашето спасение тргнал на доброволно Страдање, бил одведен пред Пилат, на сослушување и конечно потврдување на смртната казна на која еврејскиот Синедрион Го осудил. Пилат, човек со философски интереси, кога од Господа чул дека Неговото царство не е од овој свет, и дека дошол […]

Човекот – литургиско битие

Обично, човекот го обележуваме како словесно (логосно, логичко) и слободно битие. Овие белези се точни, но тие непотполно го отсликуваат човекот. Од литургиското искуство чувствуваме дека човекот пред сè е литургиско битие. Створен е за да литургисува, да се принесува самиот себе и сиот свет на Бога со благодарење, славословење и служење. Створен е за […]

За старец Паисиј Светогорец

Старецот Паисиј нема потреба од нашите пофалби или од нашето претставување. Со неговата христоподражателна љубов ги успокои Бога и луѓето и затоа голема е неговата пофалба во Божјата Црква. Го имаше реткиот дар да успокојува луѓе од секоја категорија, од секакво образование и од секаква духовна состојба. Се сеќавам на случајот со еден психијатар психоаналитичар […]