Бракот како мачеништво – врската меѓу бракот и празникот на 40-те маченици

Православната Црква на 22 март (9 март по стар стил) го одбележува споменот на 40-те севастиски маченици, ден кој меѓу народот е популарен како Младенци. На тој ден, според старата народна и црковна традиција, сопружниците (младенците) што стапиле во брак во текот на минатата година, во својот дом пречекуваат гости, кои им носат подароци и […]

Пророштвото за Божик (3)

продолжува од првиот и вториот дел Пророците ги гледале идните настани, кои тие ги предвестувале, како да се извршувале пред нив или дури како тие да се веќе поминати. Исаија нé зачудува со своите опишувања за страдањата на Месијата, како самиот тој да бил сведок на Голготската драма. Тој пишува: Он беше изнаранет за нашите […]

Пророштвото за Божик (2)

продолжува од првиот дел Возвишениот збор на пророкот, ненадминат во светската литература по своето вдахновение, јасно ги опишува величието и славата на царството на Месијата, Кој доаѓа. Месијата тој го претставува како фиданка од Јесеевата пењушка (Ис. 11,1), т.е. возвестува дека Он ќе потекнува од царот Давид. Во Стариот завет е навестено и точното место […]

Пророштвото за Божик (1)

Суета над суетите, вели проповедникот, суета над суетите – сé е суета!.. Род еден си заминува, и род друг доаѓа, а земјата си постои секогаш. Сонцето изгрева и заоѓа, и пак брза кон местото свое, од каде што изгрева… Она што било, пак ќе биде, и она што се правело, пак ќе се прави – […]

За сопружништвото

Беспочетното, апсолутно Битие ни се откри како ПЕРСОНАЛНО. Тоа е Предвечен ФАКТ на Битието. Како тој, Фактот, е возможен – за вечност останува тајна за сите создадени суштества. Кога станува збор за создадените персони, последниве се создадени „во почетокот“ (1Мојс 1,1 и 26) како чиста потенција, која треба да се актуелизира до тој степен на […]

Покајанието не се случува единствено на исповед

Дали е задолжително да се исповеда кај свештеник пред секоја Причест? Што да се направи, за исповедта да не стане формална? Кои настани од животот на верникот треба да бидат осветени со благослов од свештеник? Зошто не треба да се брза со изборот на духовник? Како да се одбегне духовната „подвоеност“? Овие и други актуелни […]

За чудото и слободата

Минатата година на Цветници се случи несекојдневен настан во црквата на светиот великомаченик Димитриј во Скопје: фреските на ѕидовите кои со години беа потемнети од наталожениот чад и влага, преку ноќ започнаа да го добиваат првичниот сјај и интензивна боја. Дел од луѓето во тоа видоа Божјо чудо, додека другиот дел ги рационализираа причините за […]

Црквата и парите (3)

А сега дојде време да се разоткрие најглавната тајна на црковната економија: Црквата живее од парите на атеистите. Замислете дека јас сум млад „боготражител“. Доаѓам во храмот и барам од свештеникот да ме крсти. Свештеникот, откако поразговара со мене, сфати дека желбата ми е сериозна, но познавањата на Евангелието и на нормите на црковниот живот […]

Иконата и нејзината смисла

Иконата како сведоштво за фактот на Боговоплотувањето Не прави за себе идол, ниту некаква слика на она, што е горе на небото, што е долу на земјата и што е во водата под земјата; немој да им се поклонуваш, ниту да им служиш, бидејќи Јас Сум Господ, Бог твој (2Мојс 20,4-5). Овој стих, кој ја […]