Систем претепан од бурите на историјата

Сергеј Шмеман, уредник на New York Times „Попусто е да се вели дека демократијата е понесуетна, понегорделива, понесебична, понеамбициозна или понеалчна од аристократијата или монархијата. Ова е неточно, и никаде во историјата не се јавува пример што би го поткрепило ваквото мислење“. Ова можело да биде речено од било кој од многуте критичари на западната […]

Три работи во врска со тероризмот

Треба да научиме да живееме во слободата што ни ја дал Бог, та никаква опседнатост, вклучувајќи ја и опседнатоста со политички идеи и идеолошки гледишта, да не може да нè лиши од образот Божји и да нè поттикне да правиме страшни злочини. Против тероризмот треба да се бориме сите, а не само органите за безбедност […]

Три пророштва за Украина

Св. Лаврентиј Черниговски (+1950) Штом малку слобода дојде, и се отворат и обноват црквите и манастирите, тогаш секакви лажиучења ќе се појават; демони и потајни незнабожци (католици, унијати, саморакоположени Украинци и др.) ќе земат оружје в раце и свирепо ќе се борат против Православната Црква на светиот Рус, против нејзиното единство и соборност. Една безбожна […]