Крст

Го прославуваме пронаоѓањето и подигнувањето на Чесниот Крст. Го славиме и се сеќаваме на страшното значење на крстот. Не е лесно да се носи крст. Не е лесно да се биде христијанин. Христијанството не е идеологија. Ниту е мирно пристаниште во кое се затскриваме пред неправдите и болестите на овој свет. Секако, тоа не е […]

Накај Богојавлението

На овонеделната Литургија, која оваа година паѓа на Водокрст, во очи на Богојавлението, се чита токму почетокот од Евангелието по Марко. Потребен е моќен и чист глас на некој којшто од сè се одрекол за да Го сведочи Бога, за луѓето да ја слушнат пораката. „Се јави Јован, крштавајќи во пустината, и проповедаше покајно крштавање […]