Покров – ден на Мајката

„Те величаме, Пресвета Дево, и го почитуваме Твојот покров свет, зашто Тебе Те виде светиот Андреј во воздухот како се молиш на Христа за нас“ – пее Црквата на празникот Покров на Пресвета Богородица. Mногу векови преку оваа мајчинска молитва се одржува светот. За суштината на молитвеното застапништво на Пресвета Богородица размислувале како богословите, така […]

Мотивот за Воплотување на Логосот Божји (1)

Cur Deus Homo?1 „Јас сум Алфа и Омега“ (Откровение 1, 8) I Од самиот почеток на христијанството неговата порака e благовестие за спасението. Согласно на тоа, нашиот Господ е примарно поиман и опишуван како Спасителот, Кој го искупи Својот народ од ропството на гревот и распадливоста. Самото Христово Воплотување во раното христијанско богословие вообичаено е […]

Долината на смртна сенка

Величенствена визија му била дарувана на Пророкот. Со раката Господова пророкот Езекиил бил одведен во долината на смртта, долина на очајот и пустошот. Таму ништо не било живо. Немало ништо, освен суви коски, навистина суви коски. Тоа било сè што останало од оние кои некогаш биле живи. Го немало животот. И Пророкот бил запрашан: „Можат […]

За некои крајности на православниот живот

Највозвишеното нешто во христијанскиот живот е Евхаристијата како победничко-свечено собрание. Христос меѓу Своите браќа! А отшелниците, во некакво несфатливо смирение и унижување, се оддалечуваат токму од тој највозвишен чин, повлекувајќи се во осамеништво! Има во ова нешто несфатливо. Но, на своите висини, таа осаменичка молитва станува соборна не само по својата тема, туку и затоа […]

Предизвикот на нашето време

Великиот руски епископ од минатиот век [се мисли на 19 век, м.з.] Теофан Затворник [†1894 г.], во едно од неговите пастирски писма нуди една неочекувана мисла. Она што на Руската Црква најмногу ѝ треба, вели тој, е „еден фитил за потпалување“, што би го запалил сиот свет. Потпалувачите мора самите да горат и да одат […]