Заштитник – филм за св. Нектариј Битолски

Прв документарен филм за животот и делото на Свети Нектариј Битолски, кој раскажува за местото каде што тој се родил, Скитот во кој што се подвизувал, и возобновувањето на неговиот култ во Битола. Повторно си меѓу нас, Нектарие, денес, на твојот празник. Никогаш не оставај нè и не отстапувај од нас, туку секогаш биди тука […]

Предлог филм: Кум (трилогија)

„Религијата е повеќестрана стока за семејните мафии. И мафијата, како и религијата има сакраментални дејствија, кои во романичниот италијанско-американски идеал постојат на различни начини: свадби, погреби, крштевки, исповеди, претсмртни ритуали и свештенички завети. Црквата не е само место за духовност, туку и место за бизнис.“ Ова е една од многуте различни теми кои се испреплетуваат […]

Дали е христијански да се протестира?

Оче, дали имаат некаков резултат протестите и различните иницијативи што ги прават христијаните? Самата појава на христијаните е исповедање на верата. Некој може повеќе да помогне со молитва, но останатите, заради неговото молчење, може да кажат: „Тие и тие не протестираа, значи не се против нас, на наша страна се“. Ако, пак, некои не започнат […]

Неколку препораки

Manufacturing Consent: Noam Chomsky and the Media (1992) Како што насловот кажува, овој документарен филм го пренесува мислењето на Ноам Чомски (лингвист, философ, политички дисидент, глас кој вика во пустината) во врска со фабрикувањето лаговистини со кои јавноста би била согласна, а медиумската индустрија би книжела профит. Како најпознат канадски документарен филм, преведен на десетици […]

Интерстелар

Sneaking past a black hole’s event horizon, scanning the hole’s singularity and retrieving gravity-mastering data is impossible. As for falling into a black hole and seeing tidal forces disintegrate your vessel without making you into spaghetti, then entering a region prepared by your future self only to re-emerge into normal space-time via wormhole… well, criticism […]

Препорака на филмови за септември

Ordet Ordet, или „Слово“ е минималистичка екранизација од 1955 на истоимената данска лутеранска драма од 1932 година. Раскажувајќи ја приказната за тројцата синови на Мортен Броген, филмот се фокусира на нашето поимање на Бога, верата и молитвата, животот и смртта, на чудата. Ако Бог постои, зошто не веруваме во Него? А ако веруваме во Него, […]

Педесет нијанси на христијанска љубов

Понекогаш, можеби сте се запрашале, дали вистинското значење на љубовта може да биде сочувано. Во свет жеден да ја дознае вистината за љубовта, милиони луѓе ги преплавија кината за да ја гледаат филмската верзија на новелата на Е. Л. Џејмс – „Педесет нијанси на сиво”, од нејзината премиера на 14 февруари – Денот на св. […]

Молк во небесата

Втор дел (претходно: Прв дел) Она добро коешто постои во светот е во сферата на световните уметности, како што особено е вотелотворено низ примерот на светото семејство: Јосиф и Марија, и нивниот син Михаил – кој е така наречен според Архангел Михаил, оној кој се бори на страната на Бога за време на небесната војна, […]

Молк на небесата: „Седмиот печат“

Филмската теологија на бергмановиот „Седмиот печат“ Филмот „Седмиот Печат“ (1957г.) на Ингмар Бергман е дело чијшто религиски симболизам е очигледен за секој внимателен гледач. Неговиот херој, Антониј Блок (Макс вон Сидоу), штотуку пристигнат од Крстоносните Војни, ја предизвикува Смртта на една партија шах, надевајќи се дека добиеното време ќе го искористи за да направи макар […]