За антисоцијалните мрежи

Податоците се застрашувачки. Просечен човек минува вкупно 4 години допирајќи го екранот на својот паметен телефон, и губејќи допир со реалноста. Во ова критично видео на американскиот рапер Ричард Вилијамс, попознат како Prince Ea, тој говори за тоа зошто одлучил да не биде контролиран од технологијата туку само тој да ја контролира неа. Дали технологијата […]

Не објавив ништо на Фејсбук

Еден пријател неодамна на Фејсбук го објави следниов статус: „Толку многу нешта се случуваат во мојот живот, но не објавив ништо на Фејсбук!“ Многу вистинито. Секој момент нешто се случува. Некој зборува, мисли, се бори, игра, пее, плаче, се моли. Секој човек во животот на еден човек. Мојот живот е толпа луѓе, а мојот ум […]

Знакот на солидарност со Христијаните во Мосул

Прогонот на Христијаните од градот Мосул, контролиран од џихадистите, предизвика контроверзи во христијанските и муслиманските заедници во Либан, кои своите мислења ги изразија преку социјалните мрежи. Имено, минатата недела истече ултиматумот даден на христијанското население во Мосул, огласен преку звучниците од џамиите во градот, според кој Христијаните се принудени да платат верски данок поради тоа […]

Погледни

Петминутна лекција од онлајн генерацијата за она што значи (значеше) да се биде човек. Јас имам 422 пријатели, но сепак сум осамен. Зборувам со нив секојдневно, но ниту еден од нив не ме познава. Проблемот е во тоа што не ги гледам во очи, туку гледам во нивното име на екранот. Се навраќам наназад и […]