Браќа, грижете се да имате мир со сите и светост

Кога се закануваат и се разгорени пожари (каков што е случајот моментално низ целиот Балкан и во повеќе места во нашата татковина), во молитвеното правило може да ги додадеме зачалата (одломците) од Евангелието и Апостолот предвидени за вакви околности. Браќа, грижете се да имате мир со сите и светост, без која никој нема да Го […]

И настана голема тишина…

Во време кога се заканува земјотрес, во молитвеното правило може да ги додадеме зачалата (одломците) од Евангелието и Апостолот предвидени за вакви околности. Евангелие по Матеј, зачало 27 И кога влезе во коработ, по Него влегоа и учениците Негови. И ете, настана голема бура во морето, така што брановите го покриваа коработ, а Он спиеше. […]

Раздори и несогласувања

Нашиот Господ Исус Христос, секаде, каде што се појавувал како светлина на светот ја расссекувал темнината и ги одделувал синовите на светлината од синовите на темнината. Некои пристапувале кон Него од далечни градови за да седат при Неговите нозе долг низ на часови, заборавајќи на храна и на домашни задачи. Други пак, слушајќи го Неговото […]