Мотивот за Воплотување на Логосот Божји (2)

III Во текот на оваа долговечна дискусија постојано се прави повик кон сведоштвото на Отците. Зачудувачко е што најважното сведоштво, кое всушност ни е дадено во светоотечкиот материјал на оваа […]

Мотивот за Воплотување на Логосот Божји (1)

Cur Deus Homo?1 „Јас сум Алфа и Омега“ (Откровение 1, 8) I Од самиот почеток на христијанството неговата порака e благовестие за спасението. Согласно на тоа, нашиот Господ е примарно […]

Догма за непорочното зачнување

„Царствената, во вистинска слава и достоинство облечена Дева, нема потреба од никаква лажна слава“ Ad canonicos Lugdunenses, de conceptione s. Mariae. Бернард од Клерво Некои, залажувајќи се од сличноста на […]

Догмати и разум

Односот на догматите кон човечкиот разум е детерминиран со нивните двострани природи и својства. Доколку догматите по природа се божествени вистини со божествени својства на вечност, бескрајност, непроменливост, дотолку повеќе […]

Принесувањето на Богомладенецот

Трогателна е сцената каде што Христос се принесува како младенец во Храмот. Предвечниот Бог, кој истовремено како Логос Божји беше постојано соединет со Својот Отец и со Светиот Дух, и […]

Придонесот на Богородица кон обожувањето на човекот

Господ Исус ни ја даде можноста да заедничариме со Бога и да се вратиме кон првобитната цел, како што беше од Бога уредено за човекот. Поради тоа во Светото Писмо […]

За воплотувањето

Бог не е органичен на ниту еден начин. Затоа Отците нагласуваат дека Бог Отец е насекаде присутен преку Своите енергии. Поради ипостасното единство со човечката природа Христова, и Христос како […]

Иконата и нестворената светлина

Ќе се обидам да го истражам односот меѓу иконата и несоздадената светлина, изнесувајќи седум одредувања [дефиниции] за иконите. На крајот, ќе го резимирам исихастичкиот карактер на иконографијата во седум реченици. […]

Догматското учење на Свети Григориј Богослов

Молчење и слово Служењето со зборовите Григориј го сметал за главен дел од својот живот. Меѓутоа уште пред завршувањето на Атинската академија тој знаел да ги посвети на себе, не […]