За крсниот пат и маките во овој живот

Честопати, Бог допушта добродетелните луѓе да бидат искушувани на некаков начин. Тој дозволува да го нападнат искушенија од секаде; го поразува нивното тело, како што стори со Јов, ги фрла во сиромаштија, прави другите да се откажат од нив, им го одзема стекнатото. Само душата не им ја поразува. И воопшто, невозможно е да не […]

До крај треба да истрпиме

Немој да мислите дека е спасен оној кој еднаш или неколкупати претрпел по нешто. Напротив, ќе се спаси оној кој благодушно поднесува сѐ што се случува до самиот крај. Оној кој насреде или при крај ослабе и се откаже од блаженото послушание ќе биде достоен за жалости и ридање како при бродолом, зашто не само […]

Детско Добротољубие

На часот по веронаука во Аранѓеловац, соседна Србија, вероучителот на учениците од второ одделение им предложил на листе хартија да напишат една своја кратка молитва. Резултатот на оваа љубопитност на вероучителот поразува со едноставната убавина, вера и љубов на малите второоделенци. Читајќи ги нивните детски молитви, секој од нас може да се увери во светоста […]

Врвот на основните добродетели

Укажување за крајната граница или врвот на основните добродетели од блажениот Дијадох, Епископ Фотички во древниот Епир Илириски 1. Крајната граница или врвот на совршенството на верата е бестрастното потопување на умот во Бога. 2. Крајната граница на надежта е преселувањето на умот кон очекуваните добра. 3. Крајната граница на трпението е набљудувањето на невидливото […]