Да се победи злото со добро

од житието на св. праведен Алексеј Мечев, руски свештеник Еден работен ден, по Литургија, кон отец Алексеј пристапи еден пијан, парталава човек. Беше растреперен, и речиси со мака прозборе: „Загинав, се препив. Душава ми исчезна… спаси ме, помогни ми… не се сеќавам кога последно бев трезен… не сум човек повеќе…“ Не обрнувајќи внимание на овие […]

Што се доброто и злото, и кога тие дејствуваат?

Доброто е Самиот Господ, сè што доаѓа од Него, и сè што Го окружува. Доброто исто така можело да се најде во човечката природа пред падот, и потоа, преку промената [на природата човечка], преку обожението. Доброто е исто така суштина на она што е правилно и разумно, и се наоѓа во односот меѓу нив. Тоа […]