Лекување на депресијата

Психогените депресии се проблем на личноста и се лекуваат првенствено со духовни и со психолошки средства. За православниот човек ова значи борба со страстите и приближување кон Христос со трпение, смирение, незлобливост и љубов. Паралелно со ова, секако, важни се: краткотрајниот одмор, физичката активност, разумното и душеполезно општење. Добро е и ако се помине циклус […]

За болестите и христијанскиот однос кон нив

Телото е роб на душата, а душата е царица, и затоа често со милост Божја се случува телото да снеможува од болести: од ова слабеат страстите и човек си доаѓа при себе; па и самата телесна болест понекогаш настанува од страстите. Отфрли го гревот и болест нема да има; зашто болестите ни доаѓаат од гревот, […]

Духовен рецепт на свети Игнатиј Брјанчанинов

Ви праќам еден духовен рецепт и ве советувам да го употребувате понуденово лекарство неколкупати на ден, особено во мигови на засилени страдања – и душевни и телесни. Нема да помине многу време пред да се откријат силата и исцелителноста што се кријат во лекарството кое по надворешноста своја е најсмиреното. Осамете се и бавно изговорете […]