За допирот Божји

Еднаш еден старец нè поучи вака: „Многу луѓе мислат дека не треба да се оди во црква за да се сретнат со Бога. Но, Бог единствено можеме да го допреме во Неговата Црква. Бог можел од Небесата да повика и да ни ги прости сите наши гревови и човештвото да го смести во Рајот, но […]

Што барав и најдов во Црквата

Во Црквата сретнав ретки луѓе, со добродетели и автентичност, зрели, воспитани, вистински Христијани, нежни души. Сретнав, се осмелувам да речам, светители. Во животот, општо, не среќавав вакви луѓе. Овие Христијани се разликуваа од другите луѓе. Морам да признаам, никогаш не видов знаци или чуда. Тие не беа потребни. Иако, поради некоја причина, не сакав мојата […]

Христијанство и елитизам

Секоја уметност не е создавање, а секое создавање е уметност. Создавањето настанува само при средба со вистинското постоење, или со самата Вистина. А до тоа не се стигнува со учење или вештина. Тоа ни се открива во ретки моменти. Целата наша уметност, философија или теологија, се раѓа од таквите моменти, кои се само неколку во […]