Развод според Евангелието

Еден млад брачен пар дошол кај остарен духовник со молба за да ги разведе. Несогласувањето на карактерите го навеле како главна причина за развод. Духовникот разумно ја сослушал нивната молба па рекол: – Проблемот е тежок и мораме да го решиме. Одиме! Јас ќе ве развенчам. Мажот и жената радосно со отецот отишле во храмот, […]

Мачеништвото во бракот

Свети маченици, вие кои добро се подвизувавте и се овенчавте, молете Го Господа да ги помилува нашите души. Свјати Мученици, иже добрје страдалчествоваше и вјенчавшесја, молитесја ко Господу, помиловатисја душам нашим. Овој тропар се пее за време на тројниот кружен вход околу аналојот поставен среде црква, за време на чинот на овенчување (стапување во брак). […]

Како старец Јосиф Ватопедски спасил еден брак од распаѓање

Следниов настан се однесува на една случка поврзана со мои блиски пријатели, и се случи на 2 јули 2009 година, ден после блаженото упокојување на старец Јосиф Ватопедски. А. и нејзиниот сопруг во последните неколку години минуваа низ многу тежок период. Нивните проблеми потекнуваа од свекорот и свекрвата на А., од нивниот однос кон неа […]

Кратка поука на св. Козма Етолски

„А ти, човеку, не злоупотребувај ја својата жена како да ти е робинка, зашто и таа, како и тебе, е создание Божјо. Бог исто толку се распнал заради неа, колку што се распнал и заради тебе.“ – Свети Козма Етолски Чудно е како еден монах, роден пред три века, за тоа како треба сопругот да […]

Видео приказна за Петар и Февронија

„Ова се случува толку одамна, кога дури ни цареви немало. Со градот Муром владеел принцот Павле и принцезата Марија. Павле имал помал брат – Петар, весел принц, кој сакал да јава коњи, кого другарите го сакале, играле со него, а и сакале да си играт и со девојките, но, девојките не секогаш ги разбирале нивните […]

За сексуалните односи

Свети Григориј Ниски смета дека долготрајното (и a fortiori – потполно) воздржување, тешко може да го поврзе со бракот. Тој пишува: „Оној кој практикува претерано (воздржување) нема чиста совест, како што вели апостол Павле: таквиот го презира бракот (1. Тим. 4, 2). Многу отци од IV век многу се внимателни кон апстиненцијата внатре во бракот, […]

Дали христијаните можат да склопуваат брак со иноверни?

Некаде прочитав дека на христијаните им е забрането да стапуваат во брак со иноверци. Зошто е тоа така, кога знаме дека во посланијата на свети апостол Павле отворено се зборува дека човек може да биде во брак со човек од друга вероисповед? Одговор: Светото Писмо треба да го читаме внимателно. Свети апостол Павле никаде не […]

Маж и жена

Он им одговори и рече: Не сте ли читале дека Оној што ги создаде во почетокот, маж и жена ги создаде и рече: Затоа ќе остави човек татко и мајка и ќе се прилепи до жената своја и ќе бидат обата едно тело. Па така, тие веќе не се двајца, а едно тело. А Бог […]

За „некомпатибилните“ сопружници

Еден маж дојде дојде до мојата келија, кажувајќи ми дека поради расправите со неговата жена станал многу депримиран. Но, за мене тоа не беше голем проблем. Тој се мрштел заради едно, жена му заради друго, па не можеле да бидат заедно. Во овој случај беше потребно мало „полирање“. На пример, видете ги необработените даски: една […]

За бракот и семејниот живот

Смисолот на бракот е во побудувањето на радост. Се подразбира дека брачниот живот е најсреќен, најпотполн и најбогат. Тоа е совршена Божествена институција. Божествената замисла, поради тоа, се состои во тоа дека бракот носи среќa, дека тој го прави животот на мажот и жената попотполн, за никој од нив да не биде поразен, туку и […]

Интервју со академик Владета Јеротиќ

Пред два дена во салата „Архиепископ Доситеј“ на Православниот богословски факултет „Св. Климент Охридски“ во Скопје, академик проф. д-р Владета Јеротиќ одржа предавање на тема „Кога религиозноста станува психолошки проблем?“ На предавањето беа присутни Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан, митрополитите г. Петар и г. Јосиф, голем број на свештеници, професори, студенти и верници. После […]

Бракот како мачеништво – врската меѓу бракот и празникот на 40-те маченици

Православната Црква на 22 март (9 март по стар стил) го одбележува споменот на 40-те севастиски маченици, ден кој меѓу народот е популарен како Младенци. На тој ден, според старата народна и црковна традиција, сопружниците (младенците) што стапиле во брак во текот на минатата година, во својот дом пречекуваат гости, кои им носат подароци и […]

Љубов и доверба

Дали е возможно да се љуби некого, а да се нема доверба во него? Возможно е. Вистинската љубов кон човека во ниту еден случај не значи обоготворување на сите негови особини, и поклонување пред сите негови постапки. Вистинската љубов е способна да ги забележи и човечките недостатоци, во иста мера неумоливо и прецизно, како што […]

Монаштво и брак

Кој не е соединет во брачна заедница, вели св. Јован Златоуст, сам по себе не претставува целосен човек, ами е лишен од својата половина. Мажот и жената претставуваат еден човек. Овде е важно да напоменеме дека оние христијани кои одлучиле да примат монашки завет, не се осамени, односно не претставуваат половина човек. Монасите и монахињите, […]

За половоста и целосноста

Кога бев дете, можеби затоа што почнав да одам на училиште, сите повозрасни луѓе ми изгледаа како полубогови, нешто налик на она што го говори Хомер, дека во старите времиња луѓето биле доста различни. Дека биле како џинови. А неодамна читав како некои духовни луѓе предвидуваат дека човекот кон крајот на времето ќе се смали. […]