Св. Теофан Затворник: Недела на светите отци

Родословие на Исуса Христа, син Давидов, син Авраамов. Авраам го роди Исака, Исак го роди Јакова, а Јаков го роди Јуда и браќата негови; Јуда го роди Фареса и Зара од Тамар; Фарес го роди Есрома, а Есром го роди Арама; Арам го роди Аминадава; Аминадава го роди Наасона, а Наасон го роди Салмона; Салмон […]

Недела на светите праотци

Во неделата меѓи 11. и 17. декември, односно претпоследната недела пред Рождеството Христово, Црквата си спомнува за светите праотци. Кои се овие праотци? Тоа се праведниците што живееле во старозаветно време, предците по плот Христови, кои се спасиле поради нивната жива вера во Спасителот Кого што Го очекувале. Не залудно нивниот спомен е поставен во […]

Приказна за божикната елка

Традицијата на украсување на божикна елка потекнува од француската област Алзас, некаде на границата меѓу Франција и Германија. Во 17. век тамошните жители први започнале да го користат ова зимзелено дрво во празнувањето на Божик. Според нивното верување, ова вечнозелено, односно вечноживо дрво го симболизирало дрвото на животот, од кое Адам и Ева биле лишени […]

Смирение и внатрешна радост

Изминаа три седмици од Божикниот пост, тече четвртата, мои драги пријатели. Овој пост, почнувајќи од 28 ноември, трае шест седмици – речиси колку Великиот пост. Сепак, Божикниот пост има сосем поинаков и потполно уникатен карактер. Обично, за нас постот е нешто поврзано со покајание, тага, оплакување на гревови, очистување на душата во очи на некој […]

Архива: Божикен пост

Божикен пост Божикен пост Рождественски пост Постејќи за Рождеството Христово Разговори за постот (1) Разговори за постот (2) Оние што не нѐ следат Катавасија: Христос се раѓа, славете Го! Смирение и внатрешна радост Нова Година и секуларност Празнично лудило или смирена светост? Како Русите ја празнувале Новата Година пред Револуцијата Забранетиот Христос Рождество Христово: Богословски […]

Забранетиот Христос

Една реклама во која е прикажана сцена која наликува на рождественската протестантска слика со Дева Марија, Праведен Јосиф и Младенецот Исус била забранета да се емитува во британските кина со образложение дека е премногу „религиозна“. Во рекламата, во која нема текст, се прикажани млади родители како бдеат над нивното новороденче; потоа, гледачите се враќаат временски […]

Катавасија: Христос се раѓа, славете Го!

Секоја песна од каноните на празничната утрена се завршува со катавасија. Тоа се ирмоси кои се употребуваат на богородичните празници, иако некои од нив во деновите на големи богородични празници се прилагодуваат на празничниот настан и се менуваат. Постојат различни катавасии кои се употребуваат зависно од годишниот литургиски циклус, а најчесто се пее катавасијата „Отверзу […]

Оние што не нѐ следат

Тогаш Јован Му одговори и рече: „Учителе, видовме еден, кој во Твое име изгонува бесови, а не врви по нас; и му забранивме, оти не оди по нас.” А Исус рече: „Не бранете му, зашто никој, што прави чудо во Мое име, не ќе може наскоро да говори зло за Мене. Зашто, кој не е […]

Божикно послание

† СТЕФАН ПО МИЛОСТА БОЖЈА АРХИЕПИСКОП ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ, ЗАЕДНО СО СВЕТИОТ АРХИЕРЕЈСКИ СИНОД, ПО ПОВОД БОЖИКНИТЕ ПРАЗНУВАЊА, ИСПРАЌА МИР И БЛАГОСЛОВ ОД БОГА ДО СВЕШТЕНОСЛУЖИТЕЛИТЕ, МОНАШТВОТО И ДО СИТЕ ЧЕДА НА МАКЕДОНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА Кога Господ Исус се роди од Света Дева, се просветли вселената… зашто Бог – Спасителот на нашите души, се јави […]

Како Русите ја празнувале Новата година пред Револуцијата

Новата година не била главен руски празник пред советските времиња. Во Руското Царство, во раниот 20-ти век, околу Новата година се празнувале неколку празници. Населението на царскиот Петербург се состоело од социјални слоеви поделени меѓусебно налик индиските касти. Само неколку пати годишно нивните животи се приближувале, без разлика дали се работело за членови од високото […]

Дванаесет Божикни дена

Дванаесетте божикни дена се празничен период што ги поврзува двата велики Господови празници: Рождеството Христово и Богојавлението. За време на тој период славењето на првиот празник нѐ води кон другиот. Рождеството Христово се состои од тридневна прослава: формалното име на првиот ден е „Рождество по плот на нашиот Господ, Бог и Спасител Исус Христос“, и […]

Слово на концерт: Рок кон небото

Санкт-Петербург, Ледовиј Дворец 14 Јануари 2003 г. Учествуваат: ДДТ, „Алиса“, „Калинов мост“, Борис Гребеншчиков, Вјачеслав Бутусов, Олга Арефева 12 000 гледачи Со Рождеството ве поздравувам вас луѓе! Човекот по тоа се разликува од животното, што животното само живее, а на човекот му е потребен повод за живот. Како што се потребни поводи за да задејствува […]

Ти дојде!

Искрено да Ти кажам, без Тебе ми е многу лошо. На масата има сè, другар ми дојде на гости. Има и пиво. Сувите дрва крцкаат во каминот, најмалата ќерка си игра наземи, синовите цртаат бродови. Надвор паѓа снег. Што уште му треба на човека за да биде среќен? Но јас искрено Ти велам, без Тебе […]

Божик е. Со нас е Бог.

Празникот на Рождеството на нашиот Господ, Бог и Спасител, Исус Христос, се приближува и нестрпливоста на светот расте. Некои од луѓето стравуваат дека празникот е придружен со преголема доза на комерцијализам. Други, пак, се плашат дека религијата уште еднаш ќе ги нападне нивните грижливо заштитени секуларни простори. Ова се само најизразените грижи – преголемата зафатеност […]