Св. Теофан Затворник: Недела на светите отци

Родословие на Исуса Христа, син Давидов, син Авраамов. Авраам го роди Исака, Исак го роди Јакова, а Јаков го роди Јуда и браќата негови; Јуда го роди Фареса и Зара […]

Недела на светите праотци

Во неделата меѓи 24. и 30. декември, односно претпоследната недела пред Рождеството Христово, Црквата си спомнува за светите праотци. Кои се овие праотци? Тоа се праведниците што живееле во старозаветно […]

Смирение и внатрешна радост

Изминаа три седмици од Божикниот пост, тече четвртата, мои драги пријатели. Овој пост, почнувајќи од 28 ноември, трае шест седмици – речиси колку Великиот пост. Сепак, Божикниот пост има сосем […]

Архива: Божикен пост

Божикен пост Божикен пост Рождественски пост Постејќи за Рождеството Христово Разговори за постот (1) Разговори за постот (2) Оние што не нѐ следат Катавасија: Христос се раѓа, славете Го! Смирение […]

Постејќи за Рождеството Христово

Нa 28 ноември Православната Црква го започна „зимскиот пост“, постот кој нè подготвува за празнувањето на Рождеството Христово. На некој начин слична на патување, постот е древна пракса која нè […]

Празнично лудило или смирена светост?

„Бидете бодри, стојте во верата, бидете мажествени, бидете крепки“ 1Кор. 16,13 Светиот апостол Павле им ги упатува овие зборови на верните во Коринт, град што се наоѓа околу 75 километри […]

Разговори за постот (1)

Отец Андреј Ткачјов разговара со неколкумина млади околу смислата на постењето од православен аспект. Назар, 29 години Не разбирам зошто Црквата пропишува пост пред најголемите христијански празници. – Нема да […]

Божикен пост

На 28 ноември (40 дена пред Божик) започнува Божикниот пост, наречен и Филипов. Тука о. Стефан Фримен нуди негов увид за целта на постот. Истовремено, уредниците на Агапи ви посакуваат […]

Рождественски пост

Рождественскиот пост, прагот на Рождеството, е прекрасен период. Индустријата денес е доста развиена. Само видете колку нешта имаме: православен саем, дури и православни ресторани. Посната кујна кај нас е доста […]