Старец Порфириј, Бог и ракот

Кога старецот, по закрепнувањето од болеста, ги обнови своите сили и почна да прима посетители, јас отидов кај него. Зборовите кажани од отец Порфириј со тивок и слаб глас, ме восхитија: ‘Кога бев млад, се молев на Бога, ако допушти да се разболам, тогаш болеста да биде рак. Знаеш, ракот е најубава од сите болести. […]

За болестите и христијанскиот однос кон нив

Телото е роб на душата, а душата е царица, и затоа често со милост Божја се случува телото да снеможува од болести: од ова слабеат страстите и човек си доаѓа при себе; па и самата телесна болест понекогаш настанува од страстите. Отфрли го гревот и болест нема да има; зашто болестите ни доаѓаат од гревот, […]

Духовен рецепт на свети Игнатиј Брјанчанинов

Ви праќам еден духовен рецепт и ве советувам да го употребувате понуденово лекарство неколкупати на ден, особено во мигови на засилени страдања – и душевни и телесни. Нема да помине многу време пред да се откријат силата и исцелителноста што се кријат во лекарството кое по надворешноста своја е најсмиреното. Осамете се и бавно изговорете […]

Болки и лекови

Оче, јас често примам лекови, а вие, колку што ми е познато не пиете дури ниту кафе. Јас веќе сум ти зборувал за ова. Кога христијанинот со полна доверба се предава на Господа, тогаш Тој испраќа мир и спокој, и во телото на човекот, и во неговата внатрешност. Како резултат на тоа, внатрешните органи и […]

Моменти од животот на свети Порфириј

– Што ве боли оче? – Сè ме боли. – А јас, што да направам за да имам радост во животот? – Читај го Светото Писмо, оди во црква, исповедај се, причестувај се со Светите Тајни – со еден збор: биди добра христијанка. Тогаш ќе ја добиеш радоста што ја бараш. Ти, еве, гледаш дека […]

Свети Порфириј: Болеста на модерното време

Светиот старец се однесуваше со особена љубов и благо расположение кон болните од рак. Со големо внимание ги разгледуваше поединечните случаи. Се трудеше да им помогне по пат на поставување дијагноза и особено потенцираше колку тешка болест е ракот за нашето време. И самиот тој се бореше со таа болест. Таа беше распространета внатре во […]

Болничката соба во која св. Нектариј Егински се упокоил

На натписот стои запишано: „Во оваа соба блажено се упокои свети Нектариј Егински, митрополитот Пентаполски и чудотворец, вечерта во недела, 8 ноември 1920. Тука го направи и првото чудо по неговото упокојување врз еден болнички пациент.“ Свети Нектариј се упокоил во Атина, вечерта на 8/21 ноември 1920 година, на 74-годишна возраст, откако бил хоспитализиран поради […]

Скриена радост

Прочитав некаде кај старец Софрониј, ми се чини во едно од писмата до јеромонах Димитриј (Балфур): „Благодатта доаѓа во срцето кое страдало“. И кај апостол Павле одново и одново читам и препрочитувам: „Оти како што се умножуваат Христовите страдања во нас, така се умножува и утехата наша преку Христа“ (2 Кор. 1,5). Во саботата на […]