Недела по Богојавление

Вчера апостолот го вооружи христијанинот, кој зачекори на патот на спасението, го вооружи со духовното сеоружје, а сега, за да го поткрепи во потешкотиите, му укажува на раководителите во оваа борба, но и последната, света цел на сѐ што постои. Раководители се пастирите и учителите што Господ ѝ ги дарува на Црквата (Ефес. 4,11-13), и […]

Богојавление и слободната волја

Бог ни Го открива Својот Син во молкот на нашата душа. Зошто Бог го прави ова? Најпросто кажано, затоа што за заедничарење со Бога е потребно наше активно учество. Нашата слободна волја мора да биде соочена со Божјата волја. Земете го, на пример, Светото Писмо. Мноштво цитати во нив не се баш најјасни. Под вдахновение […]

Крштението е Смрт и Воскресение

Во периодот на Богојавлението, наречено уште и „празник на Крштението“, се случуваат многу крштевки. Поголемиот број верници кои на овој празник ги крштеваат своите деца велат дека ова го прават затоа што веруваат дека постои врска меѓу Крштението на нивните деца и Христовото Крштение. Од друга страна, православното богословие, почнувајќи од Библијата, вели нешто друго. […]

Сабота по Богојавление

Браќа, потсилувајте се во Господа и во силата на Неговата моќ! Облечете се во сето оружје Божјо, за да се одржите против ѓаволското лукавство; оти нашата борба не е против крвта и плотта, туку против началствата, против властите, против светските управители на темнината од овој век, против поднебесните духови на злобата. Поради тоа примете го […]

Накај Богојавлението

На овонеделната Литургија, која оваа година паѓа на Водокрст, во очи на Богојавлението, се чита токму почетокот од Евангелието по Марко. Потребен е моќен и чист глас на некој којшто од сè се одрекол за да Го сведочи Бога, за луѓето да ја слушнат пораката. „Се јави Јован, крштавајќи во пустината, и проповедаше покајно крштавање […]

Похвално слово за св. Јован Крстител, за денот по Богојавление

на свети Климент Охридски Кога Јован Го виде (Исуса) како доаѓа при него како обичен човек во облик на слуга, се смути од ужас и обземен од страв повика, говорејќи: „Што правиш, Господи, па доаѓаш на водите (јордански) како обичен човек во облик на слуга? Каде Ти се бесплотните чинови кои секогаш врват пред Тебе […]

Св. Јован Шангајски: Богојавление

Беседа изговорена од свети Јован Шангајски, на денот на Светото Богојавление во Битола, во 1928 година Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух. Славејќи го Богојавлението, ние се сеќаваме дека Бог им се откри на луѓето како Троица и дека Исус им се јави како Христос. Каде се јави Христос? Каде го започна […]

Дванаесет Божикни дена

Дванаесетте божикни дена се празничен период што ги поврзува двата велики Господови празници: Рождеството Христово и Богојавлението. За време на тој период славењето на првиот празник нѐ води кон другиот. Рождеството Христово се состои од тридневна прослава: формалното име на првиот ден е „Рождество по плот на нашиот Господ, Бог и Спасител Исус Христос“, и […]

Гласот Господов е над водите

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Гласот Господов е над водите! Со овие зборови денес, се објавува настанот со кој што се промени историјата на човештвото. Денес, самиот Бог, како човек влезе во водата, и се соедини, не само со човекот, туку и со целата материја. Денес се сеќаваме и на првиот […]