И јас сум само човек

„И јас сум само човек“, овие зборови честопати ги среќаваме во житијата на преподобните отци. Најчесто, ова го говореле старците – духовници кога ќе забележеле дека монасите, кои дошле за да ги исповедаат нивните помисли, од срам не можеле во целост да го отворат своето срце. Во Старечникот можеме да прочитаме сведоштво за еден монах […]

Паднав во блуд, брату

Двајца браќа од еден манастир појдоа во градот за да го продадат своето ракоделие. Штом стасаа, се разделија привремено, и едниот од нив падна во блуд. Подоцна повторно се сретнаа, и другиот брат му рече: „Да појдеме во нашите келии, брату“. А другиот му одговори: „Не доаѓам“. – Но, зошто? – Зашто, штом се разделивме, […]

Блудниот монах

Едно од најубавите сведоштва од Лавсаикот го опишува животот на еден монах кој, откако го напуштил манастирот во кој се подвизувал, работел како аргат на александриското пристаниште. Како и на секое пристаниште, така и на ова не недостигале жени кои им ги нуделе своите сексуални услуги на патниците кои доаѓале на пристаништето. Како што сведочат […]

Што да се прави кога блудната страст напаѓа?

Што да се прави? Добро прашање. Пред сè, човек треба да биде искрен сам со себе. Не треба од себе да прави нешто што не е. Не треба од себе да направи првовековен христијанин. Не треба од себе да направи победник на страстите. Ништо од себе не треба да направи и треба искрено да се […]

Хомосексуалниот христијанин

Голем број на хомосексуални мажи и жени тврдат дека Христијанската вера е водечкото правило во нивните животи. Некои од нив сметаат дека нивната сексуална ориентација им е дадена од Бога, дека е добра, и дека нема ништо лошо ниту погрешно со нивните хомосексуални активности. Овие лица велат дека Библијата и Црковното Предание не го осудуваат […]