Блажени се миротворците, зашто тие ќе се наречат синови Божји

…(значи), мирот, сам по себе, е благ и го засладува сето она што ни е мило во животот. Па дури и нѐ снајдат некакви човечки неволји, ако мир имаме, со злото полесно ќе се справиме, зашто со добро ќе го измешаме; но, ако животот ни е прогонуван од војна, стануваме бесчувствителни, дури и за сопствените […]

Блажени се бедните по дух

Древните монаси имале обичај да речат дека исусовата молитва е скратено Евангелие; дека се чини како на секоја страница од Евангелието тивко дише и со невидлива светлина сјае Исусовата молитва. Светиот апостол и евангелист Јован Богослов рекол дека целта на Евангелието е на луѓето да им се открие дека Исус Христос е Син Божји, и […]