Бдение за Успение во манастирот Ивирон на Света Гора

Тропар, гл. 1 При раѓањето девството го зачува, при упокојувањето светот не го остави, Богородице, се престави кај Животот, Мајко на Оној што е Живот, и со Твоите молитви ги избавуваш од смрт нашите души. Кондак, гл. 2 Во молитвите незаспана Богородица и во претстоителствата неизменливо надевање гробот и умирањето не ја задржаа: како Мајка […]