И јас сум само човек

„И јас сум само човек“, овие зборови честопати ги среќаваме во житијата на преподобните отци. Најчесто, ова го говореле старците – духовници кога ќе забележеле дека монасите, кои дошле за да ги исповедаат нивните помисли, од срам не можеле во целост да го отворат своето срце. Во Старечникот можеме да прочитаме сведоштво за еден монах […]

Спасителен екуменизам

Еднаш, авва Макариј пошол на Нитриската Гора со ученикот, кому му рекол да оди пред него. Ученикот, откако се нашол на некакво растојание од аввата, се сретнал со еден идолопоклонички жрец кој, носејќи дрва за потпалување, итал некаде. Ученикот му се обратил на жрецот: „Каде трчаш, слуго сатанин?“ Жрецот се налутил, го претепал и го […]