Совет за оние што не веруваат

Гордоста не ѝ дозволува на душата да зачекори по патот на верата. Еве еден совет за неверникот: нека рече – Господи, ако постоиш, просветли ме, и ќе Ти служам со сето мое срце и душа. Поради ваквата смирена мисла и подготвеноста да Му служи на Бога, Господ ќе го просветли… А тогаш неговата душа ќе […]

Детето и професорот

Некој познат професор, кој бил атеист, држел предавање во некој амфитеатар промовирајќи ја неговата најнова книга во која го негирал Божјото постоење. Професорот зборувал со часови и на крајот прашал дали некој од публиката сака да постави некое прашање. Но, сите молчеле, плашејќи се од елоквентноста на професорот и никој не се осмелил да го […]

Атеистот и старицата

Ноќта, во 12 часот некој чукна на вратата од куќата на еден свештеник. Тоа беше една старица, која го бараше свештеникот за да причести еден смртно болен човек. Свештеникот се подготви и брзо излезе со неа. Двајцата стигнаa пред една бедна куќа. Старицата ја отвори вратата и го испрати свештеникот во една собичка. Ги остави […]

Либерален vs идеолошки атеизам

Либералниот атеизам би требало да се занимава со слободата на изборот. Во принцип, тој тоа и е. Либералните атеисти ичекуваат нивниот избор и слобода на избор да се почитуваат, подеднакво како што тие го почитуваат изборот и слободата на другите. Проблематичен е идеолошкиот атеизам. Идеолошкиот атеизам не само што настојува идеолошки да ја десакрализира религијата […]

Науката и безбожниците

Пред неколку години, на едно предавање, во Лондон, еден безбожник докажуваше дека најголемиот дел од научниците не верува во Бога. Тоа длабоко го навреди и растажи професорот и научник Табрума, кој одма изјави дека е тоа е клевета и лага против научниците, и реши тоа одма да се докаже на дело. Со решеноста и истрајноста […]