Каде беше Бог? (2)

Втор дел од интервјуто со Дејвид Бентли Харт кликнете тука за првиот дел Христијаните најчесто се обидуваат да прават разлика помеѓу она што Бог благоволи – Божјата волја – и помеѓу она што Бог дозволува или допушта. Но, дали оваа разлика навистина помага? Ако Бог допушта, или создава свет кадешто злото е дозволено, тогаш зарем […]

Христоликото срце на светот

И овде се работи, но немолитвено се работи; и овде се мисли, но немолитвено се мисли. Изгледа дека сите, свесно или несвесно, се трудат да ја променат Христомдаруваната економија на црковниот живот, да ја направат по својот образ и подобие, да го втиснат својот лик наместо Христовиот, да го завземат иконското место. Но, сето тоа, […]

Зошто ни е Црквата?

Честопати се случува од драги луѓе да слушнам „Верата во Бога е едно, а Црквата друго“. Како да се разбере ова? Доколку го разгледаме значењето на ваквиот исказ, ќе видиме дека тој е вистинит – „верата во Бога“ е едно, а „Црквата“ е друго. Најверојатно, секој човек барем еднаш во животот размислувал за Бога на […]

194-то писмо, за противниците на верата

До Богословот К. И. Зошто си се уплашил? Против твоето богатство се кренаа сиромашните и ти се уплашил! Отсекогаш е така, сиромашните незадоволно ги гледаат богатите. Твојата вера – твое богатство. Твојата христијанска вера ги опфаќа небото и вечноста и животот и вистината и правдата и радоста и светлоста и ангелите и песната. А оние […]

Науката и безбожниците

Пред неколку години, на едно предавање, во Лондон, еден безбожник докажуваше дека најголемиот дел од научниците не верува во Бога. Тоа длабоко го навреди и растажи професорот и научник Табрума, кој одма изјави дека е тоа е клевета и лага против научниците, и реши тоа одма да се докаже на дело. Со решеноста и истрајноста […]

Богословие и наука

Христијанството има еден природен и сигурен сојузник кого најголемиот дел од луѓето не го ниту забележуваат. Тој сојузник е – науката. Историјата на односот помеѓу Црквата и науката е трагична. За тој судир во голема мера е виновна Црквата. Додека Западната црква настојуваше да наметне присилна контрола која доведе до развој на антирелигиозна „научност“ и […]