Се приближи ли крајот на светот?

Кога учениците Го прашале нивниот Учител за Неговото второ доаѓање и крајот на светот, Исус не им дал конкретен датум, туку попрво им говорел за знаците што ќе се јават, а кои ќе покажат дека близу е доаѓањето на Господа. А потоа им вели: „А за тој ден и час никој не знае, ниту ангелите […]

Современи соблазни

1. Некои бараат на интернет религиозна литература, а други прават неблагочестиви работи. Така, едните се спасуваат, а другите се гинат уште тука на земјата, иако и едните и другите ја користат истата технологија. 2. Не кревајте паника предвремено за печатот на антихристот, туку грижете се за вашите сегашни гревови, кои му го отвораат патот на […]

Антихрист, последни времиња, теории на заговор

Во нашите тешки и мачни времиња постои мала група на луѓе со метафизички барања. Некои го наоѓаат Бога од мака. Обично човек го наоѓа она што го бара и што му е угодно. Тој не сака многу-многу да се труди и да се заморува. Тој се задоволува со брзи и лесни решенија. Затоа, често пати […]

Времето на овој гнил свет

Времето на овој осиромашен свет ќе помине кога, според зборовите на Спасителот, љубовта ќе осиромаши… Никакви светски катаклизми и социјални немири, војни и епидемии не се дораснати пред претсмртната дијагноза: љубовта ќе осиромаши… Луѓето ќе се отуѓат, дури и од најблиските; ќе станат странци еден на друг. Братот ќе го предаде барата си, пријателот ќе […]

Антихристот и жигот на ѕверот не беа главната порака на старец Паисиј

…Други, пак, доаѓаат на Света Гора барајќи пророци и претскажувачи. Овие несреќници гледале работи по телевизиите и интернетот, и доаѓаат на лице место да ги потврдат ваквите работи, и стануваат жртви на своето истражување. Тие ги анализираат дури и зборовите и писанијата на блаженоупокоениот старец Паисиј. Старецот, онаков каков што ние го знаевме, беше човек […]

Не смееме да се плашиме од антихристот и трите шестки

Ова што ќе го раскажам се случуваше за време на катастрофата во Чернобил. Луѓето беа вознемирени и секој ден десетици од нив го посетуваа старец Порфириј близу Атина, прашувајќи го што ќе се случи, и дали Антихристот ќе дојде за да нè жигоса со трите шестки. И тогаш старецот ме праша: „Отец Атанасиј, чедо, сега […]

Биометриски пасоши

Веќе неколку години проблематиката на биометриските системи на идентификација го окупира вниманието на стручната јавност, но и пошироките слоеви на општеството во целиот свет. На подрачјето на нашата помесна Црква ова прашање често го покренуваат православни верници во разговорите со своите парохиски свештеници и духовници. Слично беше и во поглед на биометриските лични карти, за […]