Развод според Евангелието

Еден млад брачен пар дошол кај остарен духовник со молба за да ги разведе. Несогласувањето на карактерите го навеле како главна причина за развод. Духовникот разумно ја сослушал нивната молба па рекол: – Проблемот е тежок и мораме да го решиме. Одиме! Јас ќе ве развенчам. Мажот и жената радосно со отецот отишле во храмот, […]

За Бога, за Христа, за другите религии

1. Илјадапати е полесно човек да рече дека неговата религија е сосем погрешна, отколку да признае дека неговото мислење и неговиот живот се погрешни. Многу е полесно човек да ја напушти својата религија, отколку да го напушти егото. Луѓето постојано се во потрага по религија која нема да им го загрози егото. 2. Како студент, […]

И создаде Бог камен кој не може да го крене, по Својот лик го создаде

Пред некој ден, еден човек ме праша пред едни луѓе: „Ваша Светост, дали Вашиот Бог е семоќен?“ Јас го погледнав, и му реков: „Да.“ Тој продолжи: „А, кога Тој е семоќен, дали може да создаде камен кој не може да го крене?“ Повторно го погледнав, и го прашав: „Пријателе, дали ќе се налутиш ако јас […]