Андреј Тарковски: За современата криза

[dropcap type=”1″]Н[/dropcap]ие живееме во погрешен свет. Човекот е роден слободен и храбар. Но, нашата неволја е во желбата да се сокриеме и заштитиме од природата која сè повеќе и повеќе нè принудува да се прибереме едни крај други. Ние општиме (=заедничариме, комуницираме, м.з.) не затоа што сакаме да општиме, не за да би уживале во […]

Андреј Тарковски: Слово за Откровението

Не сум баш навикнат на настапи каков што е овој којшто планирам да го одржам, на настапи на вакво место, в црква. Малку се плашам, поради своите световни концепции. Но, бидејќи не планирам да одржам никакви стручни предавања, туку просто ќе се обидам да размислам околу тоа што Откровението значи за мене, како за уметник, […]