Исповед на една жртва

продолжение на Скорешна историја на содомијата Деновиве разговарав со еден од луѓето, за кои никогаш нема да пишува ни веникот „Фома“ ни ЖМП (Журнал на Московската Патријаршија). Поранешен монах. Сега тој има 30 и нешто години, и работи световна работа. Тој ме најде, за да ми се заблагодари за тоа, дека со минатогодишните мои публикации, […]

Скорешна историја на содомијата

Коментар од редакцијата: Професорот Андреј Кураев на македонската православна јавност ѝ е доволно познат. Ова се должи, пред сè, на неговите книги, статии и анализи кои се однесуваат на многу теми од современото живеење на Црквата. Исто така, пред неколку години тој беше гостин во Скопје и одржа две предавања на кои посетеноста беше исклучително […]

Интервју: За Петровденскиот пост

Интервју со протоѓакон проф. д-р Андреј Кураев Отец Андреј, ни се приближува Петровденскиот пост, кој уште е наречен и апостолски, и кој важи за не толку строг и важен, како Великиот пост. Можеби треба да се потсетиме на неговото значење? Како постеле апостолите, и зошто нивниот пример е полезен за нас? Да, обично се вели […]

Минатото и иднината на кирилицата

Христос воскресна! Велат дека Кирил и Методиј го создале старословенскиот јазик. Тоа не е точно. Тие не го создале старословенскиот јазик и неговата азбука, туку црковнословенскиот. На тој јазик никој не разговарал. Тоа е вештачки јазик за писмо и молитва. Може да се рече дека Кирил и Методиј се нашиот православен Толкин. Толкин измислил нови […]

Постот како детска радост за душата

Го помнам својот прв Велики Пост, кога отидов кај еден свештеник во храмот и таму сериозно се испостив. Не бев сосема дете кога стигнав таму. Мене ме порази една работа: свештеникот беше зборлест (прости ми Господи) и во последниот ден, кога веќе требаше да си заминам, тој сè уште зборуваше, се присетуваше на некакви духовни […]

Јади сè, само луѓе не!

Во древниот Патерик има ваков расказ, кој модифицирано често се случува во нашиот живот. Дошол некој човек кај старецот, духовникот, и му рекол: „Отец! Еве, постот настапува, што да јадам?“ Или како што еднаш слушав за еден свештеник во советската епоха. Дошла некоја жена и му рекла: „Отец, јас работам во советска институција, а таму […]

За ропството вавилонско

Така, ако сме осознале некој предлог како зло, но не сме го избркале, туку продолжуваме да комуницираме со него, тогаш тој постепено ќе нè убедува. Отпрвин вели: „Не велам дека сега ќе отидеш и ќе го направиш тоа. Но, понекогаш е неопходно така да се постапи. Не, јас лично нема да те убедувам. Но, некои, […]

Слово на концерт: Рок кон небото

Санкт-Петербург, Ледовиј Дворец 14 Јануари 2003 г. Учествуваат: ДДТ, „Алиса“, „Калинов мост“, Борис Гребеншчиков, Вјачеслав Бутусов, Олга Арефева 12 000 гледачи Со Рождеството ве поздравувам вас луѓе! Човекот по тоа се разликува од животното, што животното само живее, а на човекот му е потребен повод за живот. Како што се потребни поводи за да задејствува […]

Црквата и парите (3)

А сега дојде време да се разоткрие најглавната тајна на црковната економија: Црквата живее од парите на атеистите. Замислете дека јас сум млад „боготражител“. Доаѓам во храмот и барам од свештеникот да ме крсти. Свештеникот, откако поразговара со мене, сфати дека желбата ми е сериозна, но познавањата на Евангелието и на нормите на црковниот живот […]

Црквата и парите (2)

Патријархот Алексиј при средбите со духовенството постојано забележува: во храмовите не треба да ги има зборовите „цена“, „вредност“, „плата“. Подобро да се говори за „жртва за таква свеќа“, „жртвување за таква молитва“. А постојат храмови во кои свеќите се предлагаат без никаков разговор за пари. Свеќите едноставно и отворено се поставени, а до нив стои […]

Црквата и парите (1)

При влезот на многу православни храмови, посетителот не го среќава мирис на темјан или восок, туку ѕвечење на монети и разговори за пари. Свеќи, икончиња, осветено масло, просфори, крстиња – сето тоа се нуди во „свеќарите“, расположени при влезот на храмот или дури во самиот храм. Ако човекот го знае Евангелието, веднаш си спомнува за […]

Мисионерски технологии

Постои едно гледиште, според кое токму несогласноста на православието со „духот на овој век“ може да го направи православието уште попривлечно. Како пример, ќе го разгледаме проблемот со мисионерските технологии [техники]. Современата цивилизација е технолошка. И човекот, воспитан во неа, насекаде ја бара технологијата. „Како да научите англиски јазик за 20 часа?“. „Како да се […]

Homonukulus: pro et kontra

Претставниците на повеќето светски религии ја осудуваат одлуката на Нобеловиот Комитет да ја додели овогодинешната Нобелова награда за медицина и физиологија на британскиот научник Роберт Едвардс. Имено, д-р. Едвардс е човекот кој ја направил и ја разработил единствената екстракорпорална технологија, поточно вештачкото оплодување. Методот за создавање на деца по неприроден пат противречи на верските канони и не е етичен, сметаат […]