Акатист и молитви кон св. вмч. Пантелејмон

Кондак 1 Избран Христов страдалниче и благодатен лекару, ти бесплатно даваш исцеление на болните, и ние со песни те славиме тебе, нашиот заштитник. А ти, бидејќи имаш слобода пред Господа, ослободи нѐ од сите опасности и болести, за со љубов да ти воскликнуваме: Радувај се Пантелејмоне, великомачениче и исцелителе!

Молитва кон св. Матрона Московска

О, блажена мајко Матроно, која со духот на небесата пред Божјиот престол престојуваш, а повторно со телото на земјата почиваш и преку дадената ти одозгора благодат разни чудеса источуваш, погледни сега со твоето милостиво око и врз нас грешните, на кои во таги, болести и гревовни искушенија деновите ни минуваат, утеши нѐ нас, очајните, исцели […]

Синаксар: Акатист на Пресвета Богородица

Благодарствено, со песни непрестајни, Нападнатиот од непријатели град ѝ пее на својата заштитничка. Во овој ден празнуваме неседална песна – Акатист на Пресветата Владичица наша Богородица, од овие причини: Кога Ираклиј управуваше со византиското царство, персискиот цар Хозрој, гледајќи дека моќта на Грците значително ослабела поради тиранијата на императорот Фока, испрати еден од своите велможи, […]

Акатистот низ фрески: четврти дел

претходно: прв дел | втор дел | трет дел ИКОС 10 Крепост Си на девствените, Дево Богородице, и на сите што кон Тебе прибегнуваат, зашто Творецот на небото и на земјата Те устрои, Пречиста, вселувајќи се во утробата Твоја, и сите ги научи да Ти повикуваат: Радувај се, столбу на девственоста. Радувај се, врато кон […]

Акатистот низ фрески: трет дел

претходно: прв дел, втор дел ИКОС 7 Нова твар ни покажа кога ни се јави Создателот нам, на од Него створените. Од бессемена утроба излезе и Неа нетлена каква што беше Ја зачува, та чудо гледајќи, да ѝ воспееме повикувајќи: Радувај се, цвету на нетлението. Радувај се, венецу на воздржанието. Радувај се, образот на воскресението […]

Акатистот низ фрески: втор дел

продолжение од првиот дел ИКОС 4 Ја слушнаа пастирите ангелската песна што го воспеваше плотското пришествие Христово, та поитаа како при Пастир, да Го видат кај лежи како Агнец непорочен, одгледан во утробата на Марија, запеаја и вака ѝ прословија: Радувај се, Мајко на Агнецот и Пастирот. Радувај се, Трло на овците словесни. Радувај се, […]

Акатистот низ фрески: прв дел

Акатистот кон Пресвета Богородица е една длабока и молитвена творба во која се славослови Пресветата Владичица наша Богородица и Секогашдева Марија. Тој е една од највозљубените служби во Православната Црква. Напишан е во царскиот град, „градот на Пресветата“. Самиот збор „акатист“ значи неседален, односно – додека се стихослови, од верните се очекува да стојат простум […]

Акатист на Божествените Христови страданија

Кондак 1 Избран Војводо и Господи на небесата и земјата, додека Тебе, Царот, Бесмртниот, Те гледаше како на Крстот висиш, сета твар се измени, небото се исплаши, темелите на земјата се растресоа: ние, пак, недостојните, принесувајќи благодарно поклонение на Твоето страдание поради нас, со разбојникот Ти извикуваме: Исусе, Сине Божји, спомни си за нас кога […]

Акатист на Св. Наум Охридски Чудотворец

Кондак 1 Избран чудотворче, и особен на Христа угоднику, кој на сите верни им излеваш исцеление и неистечиво море од чуда, од љубов те фалиме, преподобен Науме; имајќи слобода пред Бога, од сите беди ослободи не за да ти воскликнуваме: Радувај се, преподобен Науме, чудотворче! Икос 1 Како земен Ангел по природа, те објави Создателот […]

Акатист на Св. Јован Шангајски и Санфранциски

Кондак 1 Избран чудотворецу и особен Христов угоднику, ти на целиот свет му излеваш непресушен поток на духовно раководство и множество на прекрасни чудеса; затоа со љубов те фалиме и ти повикуваме: Радувај се, светителу оче Јоване, брз помошнику во бедите! Икос 1 Како ангел во тело те објави во последните времиња Создателот на сè, […]

Акатист на светиот апостол и евангелист Јован Богослов

Кондак 1 Од рибарските мрежи избран за проповедање на Евангелието, и од ловењето риби за ловење луѓе за светлоста на вистинско богопознание, о голем апостолу, ученику, пријателу и љубимецу Христов, моли Го единствениот вистински Човекољубец, Кого со серафимска љубов си Го возљубил, да се смилува на нас кои го просиме твоето посредување кај Него и […]

Акатист кон Пресвета Богородица

КОНДАК 1 Храбра наша Војвотко победоносна, ние, слугите Твои од зло избавени, песни пофални Ти воспеваме, Богородице. Но Ти, Која крепост имаш непобедлива, од секоја беда ослободи нѐ, да повикуваме: Радувај се, Невесто Неневестна! ИКОС 1 Ангел претстател од небесата беше испратен на Богородица да ѝ рече ‘Радувај се!’ И со глас бесплотен, гледајќи Те […]