Живототворение, втор дел

(претходно: прв дел) Гледишта, ставови, случаи Според Американското здружение за плодност (AFS), во основа постојат три гледишта на етичкиот статус на ембрионот. Според првото, ембрионот што настанува веднаш после оплодувањето е, всушност, човек, што пак, повлекува и давање третман и права како на личност. Второто гледиште гледа на ембрионот како на ткиво, од кое произлегува […]

Живототворение, прв дел

Оти ќе дојде време кога луѓето нема да го слушаат здравото учење, но водени oд своите похоти, ќе си изберат учители да им го залажат слухот. (2. Тим. 4, 3) Петок навечер. Дружба со моите колеги биолози. Како и секогаш кога ќе се најдеме, разговаравме за најразлични теми од областа на природните науки и философијата. […]

Ставот на Православната Црква кон абортусот

(продолжение на првиот дел) Значи, останува да мислиме дека моментот на зачетокот на постоењето е ист и за телото и за душата. –Свети Григориј Ниски Во Светото Писмо јасно е изразена свесноста на личноста на нероденото. Истиот грчки збор brephos1 е употребен за детето и во утробата и надвор од утробата, за разлика од современата […]

Озаконето убиство или право на живот

Раѓањето деца станало најголемата утеха за луѓето тогаш кога станале смртни. Поради тоа, човекољубивиот Бог во истиот час, за да ја ублажи прародителската казна и да им го намали стравот од смртта, им го дарувал раѓањето деца, покажувајќи им го со тоа… праобразот на Воскресението. И кога целиот живот би го поминале во среќа, повторно […]

Последици од абортусот

претходно: прв дел | втор дел | трет дел Абортусот или прекинувањето на бременоста е кратка интервенција која кај жените остава трајни последици. Компликациите зависат од многу фактори, како што се: здравствената состојба и староста на жената, дали е прва бременост, времетраењето на бременоста, техниката на изведувањето, анестезијата, дополнителни операции, стручноста на гинекологот, хигиенските услови. […]

Абортусот не е контрацепција

Трет дел од „Планирање семејство или избирање живот“ Претходно: прв дел | втор дел Абортусот (пометнување) е намерно или спонтано прекинување на бременоста со отстранување или исфрлање на ембрионот или фетусот од матката. Абортусот може да настане спонтано или да биде предизвикан. Спонтан абортус претставува губење на ембрионот или фетусот поради случајна траума или природни […]

Контрацептивни средства

Втор дел од „Планирање семејство или избирање живот“ Од медицински аспект, контрацепцијата претставува преземање постапки и мерки за заштита од несакана бременост. Таа може да биде механичка, хемиска, природна, хормонска и хируршка контрацепција. Овде би се задржале само на некои видови од нив. Хормонската контрацепција ги опфаќа контрацептивните таблети што содржат ниски дози на хормони […]

Планирање семејство или избирање живот (1)

Знаеш ли, дете мое, зошто нивите донесуваат тежок плод напролет, а во лето даваат јалова жетва? Затоа што и ќерките човечки го замразија плодот во утробата своја и го убиваат во цутот. Не плачи, дете мое, наскоро Господ ќе дојде и сѐ ќе уреди. – Владика Николај (Жички) Во последно време често размислувам за нас, […]

70% од бременостите во Русија завршуваат со абортус

Голем процент од бременостите во Русија свесно се прекинуваат, објавила раководителката на движењето „Жени за живот“, Наталија Москвитина. – Седумдесет проценти од бременостите завршуваат со абортус. Три четвртини од браковите се раскинуваат по четири години заеднички живот. На секои три секунди се убива по едно бебе во гинеколошките одделенија – изјавила г-ѓа Москвитина во средата. […]

Најубавата жена: „За тебе, бебе“

Видео сторија изработена според вистинска случка. Ај и нејзиниот сопруг долги години се обидувале да зачнат дете. Најпосле им успеало. Само, во овој случај, заедно со добрата, добиле и уште една, лоша вест. Имено, на Ај ѝ било дијагностицирано канцер. Се наоѓале пред одлучувачки избор: веднаш да се започне со хемотерапија и потенцијално да се […]

Со што се храни злото?

Откако ќе се случи некаква трагедија, луѓето одново прашуваат: „А каде беше вашиот Бог? Зошто Тој ништо не направи? Зошто Тој дозволи ова да се случи? Зошто, ако има Бог, злото толку лесно и слободно се случува во светот?“ А ние одново ќе одговориме нудејќи го Христовиот одговор: „Во исто време дојдоа некои и Го […]