За длабочината на нашата вера

Еднаш, еден млад монах чекорел со својот учител по морскиот брег и му поставувал различни прашања. Но, всушност, најмногу сакал да дознае што мисли старецот за длабочината на неговата вера и дали го смета за свој најдобар ученик. Оти, само него светиот авва го повел со себе на тоа далечно патување и цел ден, не […]

Безумниот владика

Еднаш, во старите времиња, кога владиците ја извршувале и службата на судии, кај еден свет владика на суд донеле жена која била обвинета дека извршила прељуба. Погледнувајќи на неа, светиот владика рекол: „Бремена си, и твоето пораѓање ќе биде тешко“. Потем се завртел кон неговите служители и им повелал: „Дајте ѝ десет аршини платно. Ако […]

Старецот и урмите

Една жена го довела своето мало синче кај некој познат старец. – Некој му направил магија на моето дете, – рекла мајката. Секој ден, од утро до вечер јаде само урми. Старче, ова не е нормално – само урми, и ништо друго. Те молам, помагај! Старецот го погледнал детето и ѝ рекол: „Добра жено, врати […]

Човекот што го избра својот крст

Си живеел еднаш еден човек, и му се чинело дека неговиот живот е многу тежок. Еден ден, пошол кај Бога за да му се пожали на своите несреќи, и Го замолил: – Може ли, Господе, да изберам друг крст за себе? Бог го погледнал човекот, му се насмевнал, го одвел до една соба во која […]

Царот и монахот

Еднаш царот му се обратил на монахот-отшелник: – Побарај од мене сè што сакаш и ќе ти дадам! Монахот му одговорил: – Сакам бесмртен живот, вечна младост, неисцрпно богатство и радост што нема да биде помрачена од никаква тага. Царот му рекол: – Немам власт над овие работи. – Тогаш, биди милостив и остави ме […]

Приказна за трите дрвја

Пред многу години во далечната Палестина три дрвја стоеја на падините од едно морско пристаниште. Секое од овие дрвја имаше свои надежи и сништа за тоа што би било кога би пораснало. Првото дрво се пофали неговото стебло ќе се искористи за еден голем и убав ковчег за богатство. Ковчегот ќе бил украсен со светли […]