Ограда против демоните: молитва и пост

Кога дојдоа при народот, пристапи кон Него еден човек, кој падна на колена и рече: „Господи, смилувај се на мојот син, зашто при нов месец го фаќа бес и се мачи многу; често паѓа во оган и често – во вода; го одведов при Твоите ученици, но тие не можеа да го излекуваат.” А Исус […]

Има два типа на луѓе

Има два типа на луѓе: верни, кои знаат дека нивната вера е слаба, и неверни, кои мислат дека нивната вера е голема. Токму затоа Господ рекол дека ако се молиш и ако постојано стоиш пред Бога, тогаш се молиш со срце смирено и скрушено, и само тогаш верата навира во тебе. Од молитвата, верата се […]

За враќањето во светот по литургија

Настанот за којшто се говори во овонеделното Свето Евангелие се случил веднаш по Преображението. Имено, на Преображението на гората Тавор, тројцата од Господовите ученици – Петар, Јаков и Јован Го видоа нашиот Господ Исус Христос каков што Он навистина е, облечен во предвечната слава Божја. Тие познаа дека Тој е Цар и Бог, како што […]