Портрет и автентичност

nelicnost

Можеме да речеме дека во наши дни нашите ликови се антиграфи (копии) едни на други, и дека сите ние сме копии на општите модели на фабрикуван живот. Совршен пример се ѕвездите од Лос Анџелес. Исто, ликовите од иконите насликани од современите иконописци се лоши модели (лажно наречени „византиски“) на едно блуткаво, монотоно и одбивно повторување. Овие слики прикажуваат една армија на лажни светители, а не единствени и неповторливи личности.

Наспроти оваа монотонија, униформираност и отсуство на вкус и мирис, наспроти оваа вистинска личносна необичност, стои човекот од романот „Записи од подземјето“ на Достоевски.

Презвитер Стаматис Склирис

Оставете коментар

Започнете дискусија!

Извести ме
1000
wpDiscuz