Семејство, воспитување деца, работа, образование

1. Ако во вашите чувства го имате апостолското сфаќање на љубовта (1 Кор. 13), тогаш не сте далеку од среќата.
2. Според зборовите Божји, првиот и најважниот благослов за создавање на семејство треба да се земе од родителите. На родителите им се дава свештено познание за децата, кое се граничи со видение.
3. Ако во семејните дијалози постои несогласување, тогаш треба да се прифати гласот на сопругот/сопругата во глава.
4. Кон работата треба да се однесуваме како кон послушанието. И на професионален план секогаш да бидеме на висина на задачата, а не на просекот.
5. Учиме поради тоа за преку времето потрошено во учење, да го победиме гревот. Времето треба да го цениме.

Старец Јован Крестјанкин

Оставете коментар

Започнете дискусија!

Извести ме
1000
wpDiscuz