Седум најчитани текстови на Православие.мк во септември 2016

svet-otec

Пред да започне викендот, може да проверите дали сте пропуштиле некој од седумте најчитани текстови на Православие.мк за овој месец.

7. Шест кратки поуки од старец Паисиј

6. Три чуда со чесниот појас на Пресвета Богородица

5. Христос, вистинскиот Курбан

4. Мачеништвото во бракот

3. За најлукавата страст

Како да не се предадеме, да не паднеме во депресија пред сè поголемите предизвици на денешницата, и нашата немоќност да им се спротивставиме?

2. Противотров за депресијата

Современиот човек искрено и со болка сфати дека, ниту младоста, ниту убавината, ниту славата и успехот, ниту многуте пари и прекрасните облеки не ја даваат толку очекуваната радост и хармонија.

1. Фануропита во чест на св. Фануриј, новооткриениот светител

Во преданието постои благоговеен обичај за принесување на фануропита (или фанурија), како знак за благодарност на светителот за откривање на изгубени нешта. Откако фануропитата ќе се благослови, обично се разделува на собраните верници со зборовите: „Господ да ѝ прости на мајка му на св. Фануриј“.

Оставете коментар

Започнете дискусија!

Извести ме
1000
wpDiscuz