Рождество на Пресвета Богородица

Тропар, глас четврти

Твоето раѓање, Богородице Дево, радост му возвести на целиот свет,
зашто од Тебе изгреа Сонцето на правдата – Христос, Бог наш;
и откако ја урна клетвата, ни даде благослов;
кога ја уништи смртта, ни даруваше вечен живот.

Кондак, глас четврти

Јоаким и Ана од срамот на бездетноста, и Адам и Ева од смртната пропадливост:
се ослободија Пречиста, во твоето свето раѓање.
Затоа празнуваат и твоите луѓе, кои се избавија од вината на прегрешенијата, со воскликнување:
Неплодната ја раѓа Богородица и Хранителка на нашиот Живот.

Оставете коментар

Започнете дискусија!

Извести ме
1000
wpDiscuz