Видео: Палестина кон крајот на XIX век

Краток видео-запис од Ерусалим во 1896 година на кој е прикажан секојдневниот живот, односно соживот меѓу христијанското, еврејското и муслиманското население. Филмот е резултат на работата на компанијата за филмска козервација „Lobster Films” од Париз.

Палестина во тоа време броела половина милион жители, од кои 30.000 живееле во Ерусалим. Евреите сочинувале 50% од населението на Ерусалим, иако во цела Палестина нивниот удел бил скромни 5%, додека христијанското население било присутно со 15%, а останатите 80% биле муслимани.

Оставете коментар

Започнете дискусија!

Извести ме
1000
wpDiscuz