Одговор за еден муслиман

manasses-chronicle

Прашање:

Јас сум муслиман. Зошто постојат Евангелијата од Лука, Марко итн.? И како се однесува православието кон пророкот Мухамед, кон неговиот свет и кон исламот?

Абдуррахим, муслиман-верник

Одговор:

Евангелијата се нарекуваат така, бидејќи Христовите зборови биле запишани од Неговите ученици – апостолите: Матеј, Марко, Лука и Јован. За време на Својот живот, Христос ништо не напишал.

Кон муслиманскиот пророк Мухамед, ние се однесуваме како кон историска личност.

Архимандрит Амвросиј Ермаков

Оставете коментар

Започнете дискусија!

Извести ме
1000
wpDiscuz