Надежта во инвалидска количка

Една девојка со телесна попреченост, која користела инвалидска количка, му раскажала на старец Порфириј за нејзините маки со кои постојано се среќавала и го замолила за совет. Старецот ѝ рекол: „Пред сè, потруди се да се сочуваш од непотребните грижи за твојата иднина. Тие грижи и стравови се јавуваат како болест на душата и не се поврзани со физичката слабост. Здравиот човек може да има на сметка повеќе од милион евра во некоја банка, и сепак да живее во постојан страв од иднината. Овој страв се надминува со доверба кон Божјата промисла и со подвизување во доброто.“

Оставете коментар

Започнете дискусија!

Извести ме
1000
wpDiscuz