Малиот Димитриј и неговиот дар на прозорливост

Пред неколку години во месец септември, во Онколошкиот оддел на Универзитетската болница во Рио [Патра, Грција] се случи голем неред. Малиот Димитриј под итно го бараше болничкиот свештеник, за да […]

Хумор наместо антидепресиви

Адам не го изел јаболкото заради самото јаболко, туку затоа што му било забрането. Да му била забранета змијата, изгледа дeка и неа би ја изел. Колку само среќен бил Адам! […]

Мирна бура

И ете, настана голема бура во морето, така што брановите го покриваа коработ, а Он спиеше. Тогаш се приближија учениците до Него, Го разбудија и рекоа: “Господи, спаси не: загинуваме!” […]

Што барав и најдов во Црквата

Во Црквата сретнав ретки луѓе, со добродетели и автентичност, зрели, воспитани, вистински Христијани, нежни души. Сретнав, се осмелувам да речам, светители. Во животот, општо, не среќавав вакви луѓе. Овие Христијани […]

За бракот и семејниот живот

Смисолот на бракот е во побудувањето на радост. Се подразбира дека брачниот живот е најсреќен, најпотполн и најбогат. Тоа е совршена Божествена институција. Божествената замисла, поради тоа, се состои во […]

Прашања: за семејното насилство, за смртта…

Може ли православниот маж да си ја бие жената? Не, не може. Не може еден православен маж да ја бие својата православна или неправославна сопруга. Секој треба да биде авторитетен […]

Фото-вест: Кога Владика ќе стане работник

Со работничко одело под расото, Неговото Високопреосвештенство, Митрополитот на Мандинија и Кинурија (југо-источен Пелопонез) г. Александар, се придружи во работата при обновувањето на манастирот на светиот Јован Претеча во Кинурија. […]

Заробеност во слобода

Јануари 24, 2014, на полноќ Извадок од личниот дневник Во животот научив да се радувам, а во моменти на убост се чувствувам како дете. Иако не знам зошто сè уште […]

„Повикот“ на жената во свештеничката служба на својот сопруг (2)

продолжение од првиот дел Подоцнежен повик за свештенички чин, и за оние кои се преобратени во верата Некои жени се соочуваат со посебни предизвици кога е во прашање свештеничката служба […]

„Повикот“ на жената во свештеничката служба на својот сопруг (1)

Карактеристики на сопругата на свештеникот Според Амилка Ц. Аливизатос, грчки теолог од дваесеттиот век, каноните на Црквата јасно зборуваат дека жената, која, по благодатта Божја ќе стане сопруга на свештеник, […]

Самоубиството како излез

Животот не се годините што ги крадеме од Бога за самоугодување. Животот не е ни утопија во која, како во сон, сé им се покорува на нашите желби и очекувања. […]

Сега кажи ми што имаш да ми кажеш, а не во олтар!

Овде, во Семинаријата, игуменот отец Лука ни раскажа еден настан поврзан со свети Јован Шангајски и Сан Франциски и блаженоупокоениот Митрополит на Руската Задгранична Црква, г. Лавр1. Свети Јован Шангајски […]

Св. Јован Шангајски и неговата просфора

Денес на часот по Пастирско Богословие дискутиравме за чинот на ракополагање на свештеник и ѓакон. Патем јас, љубејќи го свети Јован Шангајски, се сетив на неговата пастирско-архиерејска служба и на […]

Седмичен круг на богослужби

Кога бев тинејџер, секоја недела навечер, се ужаснував. Недела навечер значеше крај на викендот, а крајот на викендот значеше дека утредента сум на училиште. Не сакав да одам на училиште… […]