Таксистот кој ја кажуваше Исусовата молитва

Во центарот на Солун влегуваат и излегуваат автомобили. Моторцикли се провлекуваат меѓу автомобилите низ заглавените градски улици, во обид побрзо да стигнат до нивната дестинација. Во автобусите, исто така, има […]

Да го направиме светот подобар

Немаме време. Секогаш некаде се брзаме. Не обрнуваме внимание на луѓето околу нас.Сè едно ни е. Но, денеска ги менуваме рабоите. Денеска пееме за нејзината насмевка.

Двајца пријатели во пустина – Мудра приказна од животот

Ова е приказна за двајца пријатели кои оделе низ една пустина. По патот се скарале и едниот го удрил другиот. Удрениот се почувствувал повредено, но молчејќи напишал во песокот: “Денес […]

Животот секогаш ти го враќа она што го даваш

Еден човек и неговиот син заедно шетале низ шума. Одеднаш, момчето запрело и почувствувало неподнослива болка во нозете. Со сета сила што му останала во моментот воздивнал. Одненадеж, слушнал како […]

Технагогија vs љубов

Современите родители попрво би ја искористиле моќта на технологијата за да го заспијат своето дете, со тоа што ќе му пуштат музика или некој цртан филм. Но, постои и еден […]

За сексуалните односи

Свети Григориј Ниски смета дека долготрајното (и a fortiori – потполно) воздржување, тешко може да го поврзе со бракот. Тој пишува: „Оној кој практикува претерано (воздржување) нема чиста совест, како […]

Бог, Неговата Промисла и спасението

Со светот управува само Божјата Промисла. Во тоа е спасението на верникот и во тоа е силата за претрпување на земските страдања. Бог со никого не се советува и никому […]

Да ги бараме вистинските причини

Има една многу интересна книга напишана по времето на авва Доротеј, од свети Григориј од Тур – „Историја на Франките“. Во неа се раскажува за животот на кралскиот двор и […]

Колку чини едно чудо?

Теси беше едно мало девојче од девет години. Таа живееше во Чикаго заедно со своите родители и со своето помало братче. Еднаш, доцна навечер, ја чу мајка си како плаче, […]

Духовитоста на духовните

Едно време во египетската пустина настапила голема пустинска криза. Тогаш искусните учители знаеле дека треба да ја зголемат дозата на духовитост. Некој млад монах се посоветувал со духовникот: „Оче, еве […]

Седум совети од њујоршкиот свештеник

Затвори се сам во соба, исклучи ги светлата, седни, замижи и не мисли на ништо освен на Господа Исуса Христа. Кога стануваш наутро речи му на Бога: „Господи, испланирај ми […]

Треска на саботната вечер

„Секоја земна грижа сега да ја оставиме…“ (Иже херувими, Велик вход) Пред три децении се појави еден филм кој го кодифицираше начинот на кој Американците гледаат на саботната вечер (се […]