Кој е мојот ближен?

(Лк. 10, 25-37) Соборноста како суштинска нишка на нашата вера постојано го исправа пред нас прашањето: како се однесуваме кон нашите блиски, оние чиј живот е неразделно врзан со нашиот? Во таа релација се огледа и автентичноста на нашата лична побожност. Старецот Силуан вели: мојот брат е мојот живот. Моето спасение. Во параболата за милостивиот […]

Зашто Царот ја посака твојата убавина… (Пс. 44,11)

Сугубиот стремеж на Божјата милост од една, и човековата верност од друга страна, се развлечени во заморниот тек на времињата. Меѓу луѓето, Бог сакаше да најде макар еден со разбирање… И кога „полнотата на времето се исполни“, таква личност беше најдена на земјата, Светата Дева, која во себе ја носеше најголемата убавина и слава „одвнатре“ […]

Жителот на Едем

Свети Јован, великиот воспитувач на срцето човечко, златоусто го преточувал својот живот во жив збор. Тој имал и сè уште има духовна моќ да продира длабоко во суштината на битието на човекот и неговата личност и светодуховно да ги преобразува. Во една своја беседа, со векови пред современите европски социолози, рекол: „Нека е проклет човекот […]

Лазар и богатиот

Лк. 16, 19-31 Единственото нешто што јасно и експлицитно Господ ни го кажа за идниот живот, за Царството Небесно, е содржано во реченицата: Рајот и пеколот се внатре во вас. И тоа е сосема доволно, се разбира. Сé друго, сите други откровенија, сите други сознанија коишто ги имаме за тој задгробен, т.е. оностран живот всушност […]

А таа беше вдовица

И се случи потоа да оди во градот наречен Наин; и со Него одеа мнозина Негови ученици и многу народ. А кога се приближи до градската порта, ете, изнесуваа мртовец, единствен син на мајка си, а таа беше вдовица; и многу народ од градот одеше со неа. Штом ја виде Господ, се сожали на неа, […]

Јас Сум вратата

Богочовекот е за човечкото битие – вратата во бесмртноста, и самата бесмртност, и храна за бесмртноста. Бидејќи Он е Спасителот: спасува од гревот, смртта и од демонот; и тоа, спасува со Својата Богочовечка Личност, затоа и на чело на сите Негови зборови стои: ‘Јас Сум вратата’. Сè човечко што нема да влезе во Него, останува […]

Оние кои внимаваат на себе…

Еднаш, кога народот се притискаше кон Него за да го чуе словото Божјо, Он стоеше покрај Генисаретското Езеро. Тогаш виде два кораба, што стоеја покрај езерото; а рибарите, излегле од нив, си ги плетеа мрежите. Кога влезе во еден од корабите, кој беше на Симона, го замоли да се оддалечи малку од брегот, па седна […]

Молитвата никогаш нека не престане!

Во сржта на молитвата лежи истрајноста. Денешното Евангелско четиво (Мт. 15,21-28) ни покажува до кој степен човекот може да оди со цел да го добие она што му е потребно од доброподателниот Бог Кој нè љуби. Исус бил повлечен во далечна земја (единствен случај во Евангелието каде Тој е вон еврејска територија), токму пред Неговите […]

За талантите

Во еден од своите романи Достоевски пишува: “Убавината ќе го спаси светот”. Има ли вистина во ваквото тврдење кое, во најмала рака, делува како парафраза на некое древно пророштво? Убавината ќе го спаси светот! Но, ако само погледнеме на светот околу себе, во времево кое го живееме, мислата на прочуениот руски писател ни делува како […]

Како да го читаме Светото Писмо?

Добро е познато дека протестантите му посветуваат големо внимание на Светото писмо (Библијата). За нив, Светото писмо е сѐ. За нас, православните христијани, Библијата исто така е од суштествено значење. Сепак, честопати не успеваме да се ползуваме од тоа и не согледуваме колкава важност има Светото писмо за нас, или пак, доколку успеваме да го […]

За должникот кој не ги простува долговите

„Така и Мојот Отец небесен ќе направи со вас, ако секој од вас не му ги прости од срце гревовите на брата си.” (Матеј 18, 23-35) Плутарх, возљубени, е еден од најпознатите и најплодните автори од минатото. Бил историчар и моралист. Живеел од 46 до ц. 120 година по Христа. Напишал многу книги, од кои […]

Излекувањето на слепиот и глувиот

Евангелското четиво од првата недела по Педесетница ни ги покажа Божјите заповеди според кои живееја сите светители на Црквата. Овие заповеди се како скалила до Небесното Царство. А Царството Небесно Бог го подготви за сите нас. Тоа значи дека сите овие чекори водат дотаму; овие Божји заповеди важат за сите нас. И токму со таа […]

За читањето на Светото Писмо

Секојдневното читање на Светото Писмо треба да е најголема потреба на секој верник, а особено на свештеникот и богословот. Неопходно е, секој оној кој сака да изнесе свој суд (мислење) во врска со Светото Писмо, позитивен или негативен, да го прочита Светото Писмо од почеток до крај (од корица до корица), оти инаку би личел […]

Верата своја да ја воскреснуваме

И му рече Каин на својот брат Авела: „Да појдеме в поле!” А кога беа во полето, Каин скокна на Авела, братот свој, и го уби. Тогаш му рече Господ Бог на Каина: „Каде е братот твој, Авел?” А тој одговори: „Не знам; зар сум јас чувар на братот мој?” А Господ рече: „Што направи? […]

Бој се од Господа и бегај од злото

Синко, не ја заборавај поуката Моја и срцето твое да ги чува заповедите Мои; зашто тие ќе ти придадат долги дни, години на живот и мир. Милостињата и верата да не бидат скудни во тебе: обеси ги на вратот свој, напиши ги на плочите на срцето свое, – па ќе најдеш милост и благоволение пред […]