Пости и моли се, и ќе направиш големи дела

„Мудриот размислува за патот на животот, за да се отстрани од патот што води во пеколот“ (Изрек. 15,24). На сите им е познато што е пеколот, и дека во него секој може да се најде поради своите дела. Меѓутоа, не сите се сеќаваат на тоа и не живеат правилно до таа мера што грижата за […]

Синаксар во четвртата недела на Великиот Пост

Стихови: Свети Јован го умртвуваше телото додека беше жив, Затоа сега живее вечно, иако е мртов по тело. Во списот Рајска скала (Лествица), што ни го остави, Ни го опишува својот пат на искачување (кон небото) Јован умре во триесеттиот ден. Кога тој имаше 16 години, бидејќи беше остроумен, се принесе себе си како света […]

Дојдовме до средината на Постот

Браќа и отци! Со Божја помош доспеавме и до средината на Светата Четириесетница, и се радува душата на секој христијанин што се приближува Светата Пасха и ни носи одмор после големиот труд и подвиг на постот. Ова го зборувам затоа што сиот наш минлив живот може да се спореди со Светата Четириесетница, бивајќи како подготовка […]

Толкување на Великопосната молитва на св. Ефрем Сириски (2)

Преподобниот Ефрем Сириски прво Го моли Бога да го спаси од духот на страшните пороци, а потоа да му дарува добродетели: целомудреност, смиреноумие, трпение и љубов. „Господи и Владико на мојот живот, дух на целомудреност дај ми на мене, слугата Твој“. Светиот Лука Кримски нѐ потсетува дека светиот апостол Павле рекол дека секој грев е […]

Имало некој цар во некоја земја, мошне добар и дарежлив…

Сакам да ви кажам една поучна приказна: Имало некој цар во некоја земја, мошне добар и дарежлив, кој ги сакал сите еднакво, како свои деца, и за сите се грижел еднакво, но се грижел и за нивните души. Но и таа земја изобилуваше со блага, како што рече Давид: „Кај нив се намножија плодовите од […]

Деновите на Постот се тивко пристаниште

Се чита за создавањето, за првобитната состојба, за падот и ветувањето за спасение во Господа нашиот Исуса Христа. Внимавај и поучувај се! За тебе, сега е време на твојата обнова. Припадни кон Господа и Тој ќе ти подари светлина која ќе ја просвети твојата гревовна темнина, ќе постави основа за твоите колебливи мисли и желбите […]

Св. Силуан Атонски: За љубовта (2)

Пишувам браќа пред лицето на мојот Бог: – смирете ги вашите срца, и увидете ја Божјата милост веќе на земјата, и познајте Го небесниот Творец, и вашата душа нема да знае за ситост во љубовта. Никој не може самиот од себе да знае што е Божјата љубов, освен ако на тоа не го научи Светиот […]

Св. Силуан Атонски: За љубовта (1)

Втор дел Душата моја жеднее по живиот Бог. Душата моја одново сака до наситување да се наслади со Господа. О, недофатлива Божја милост: од прав Господ го создаде човекот и вдахна во него дух на живот, та душата на човекот стана подобна на Бога. Господ толку го возљуби своето создание, што на човекот му го […]

Похвално слово за св. Јован Крстител, за денот по Богојавление

на свети Климент Охридски Кога Јован Го виде (Исуса) како доаѓа при него како обичен човек во облик на слуга, се смути од ужас и обземен од страв повика, говорејќи: „Што правиш, Господи, па доаѓаш на водите (јордански) како обичен човек во облик на слуга? Каде Ти се бесплотните чинови кои секогаш врват пред Тебе […]

Св. Исак Сирин: За осудувањето

Еден човек осудил некој друг човек, оти не давал милостина. Човекот, макар и да имал други добродетели, паднал во тежок грев – го осудил ближниот. Секако, и милосрдието е важно и треба да се применува во својот живот. Meѓутоа, ќе се грижиме за нашето милосрдие, оти само себеси треба да се контролираме. Зашто, давајќи милостина […]

За читањето на духовни книги

Трудете се да читате книги од Светите Отци кои се соодветни на вашиот начин на живот, за да можете не само да им се восхитувате и да им се насладувате, туку и да можете да ги применувате во конкретните работи. Христијанинот кој живее во светот, треба да ги чита творбите на великите светители коишто пишувале […]

Похвала на св. Климент, папа Римски, напишана од св. Климент Охридски

Небото радосно се весели, украсено со светлообразни ѕвезди, и на својот Создател Му принесува неискажливи пофалби. А Црквата Христова светло ликува, имајќи ги како благомирисни цветови пророците и апостолите, и мачениците со архиереите и преподобните, и се украсува со нивните прекрасни слова. Со тие благомирисни цветови – светителите, се украсува со радост целата вселена како […]

Св. Климент Охридски: Похвално слово на архангелите Михаил и Гавриил

Настапи пресветлото торжество на бесплотните сили, кое надминува секаков ум и разум, озарувајќи ја целата вселена со пресветлите зраци. Бидејќи тие не се со телесна природа, туку со недопирлива и несфатлива природа, тие зрачат со светлината на самото Божество. Тие со трепет стојат околу престолот, трепетно со крилјата покривајќи ги своите лица и со непрестаен […]

За мноштвото лажни учители

За неотстапната доследност во учењето на Светите Отци и за исчезнувањето на наставниците на побожноста Зашто преку срцето се верува за праведност“, вистина рекол Апостолот, „а преку устата се исповедува за спасение“: Праведноста треба да се исповеда усно, дури и тогаш кога е можно и преку самите дела. Праведноста исповедана преку зборови и дела се […]

Сеќавања на отец Серафим Роуз (1)

Овој говор е одржан на 20-годишнината од упокојувањето на преподобен Серафим Роуз, на 2ри Септември, 2002 година, во манастирот Св. Герман Аљаскин, Платина, Калифорнија. Срцето ми е преполно. Последен пат бев тука пред седумнаесет години, во пролетта во 1985. Моите коментари денес не се формални, бидејќи не сакав да одржам академска презентација. Попрво, мислам дека […]