Влезот за богатите

А Исус им рече на учениците Свои: „Вистина ви велам, богат мачно ќе влезе во царството небесно, и уште ви велам: полесно и е на камилата да мине низ иглени […]

Маж и жена

Он им одговори и рече: Не сте ли читале дека Оној што ги создаде во почетокот, маж и жена ги создаде и рече: Затоа ќе остави човек татко и мајка […]

Колку да се прости?

Тогаш Петар пристапи кон Него и рече: „Господи колку пати да му простам на брата си, кога ќе згреши против мене? До седумпати ли?“ Исус му одговори: „Не ти велам […]

Писмо четврто: Беспаќе

Ако го согледаме зборот беспаќе лингвистички и толковно, тој означува поим за безизлезна ситуација, дезориентација или место или предел без пат. Ова го има насекаде во светот, во секое време […]

Взаемна молитва

Пак ви велам, ако двајца од вас се согласат на земјата да помолат нешто, што и да било, ќе им биде дадено од Мојот Отец небесен, зошто каде се двајца […]

Спас за загубеното

Оти Синот Човечки дојде да го побара и спаси загубеното. Како ви се чини? Ако некој има сто овци и една од нив се загуби, нема ли да ги остави […]

Да бидеме како мали деца

И како повика Исус едно дете, го постави меѓу нив и им рече: „Вистина ви велам, ако не се повратите и не бидете како деца, нема да влезете во царството […]

Од со вера

Но на четвртата стража, преку ноќта, дојде Исус при нив, одејќи по морето. А учениците, штом Го видоа како оди по морето, се уплашија и рекоа: „Тоа е привидение“, и […]

Образот на образованието

Неодамна го прославивме патронот на градот – светиот Климент Охридски. За него многумина не знаат дека всушност бил епископ Велички – област за која денес не се знае со сигурност […]

Во риболов

Царството небесно прилега исто така, и на мрежа, која се фрла во морето и уловува секакви риби, и кога ќе се наполни, ја извлекуваат на брегот и седнуваат, па добрите […]

Каде е бисерот?

Царството небесно прилега и на трговец, кој бара убави бисери, па, штом најде едно зрно скапоцен бисер, оди и продава се што има и го купува. Матеј 13, 45-46 Да […]

Од семе до дрво

И друга парабола им кажа кога рече: „Царството небесно прилега на зрно синапово, кое човек го зема и посеа на нивата своја, тоа е најмало од сите семиња, но, кога […]

Писмо второ: Хемисфери

Западната хемисфера го запре лелекањето. Нема повеќе крици. Нема повеќе молитви. Нема повици за милост, повици за покајание. На оваа страна од светот веке сè е рамно. Истополовите бракови скоро […]

Какол или жито?

И друга парабола им кажа велејќи: Царството небесно прилега на човек, што посеал добро семе на својата нива, но кога спиеја луѓето, дојде неговиот непријател и посеа меѓу житото какол, […]