За проповедањето

Сакам да проповедам. Проповедта ме прави да се чувствувам жив. Жив, затоа што добивам моќ. Моќ да влијаам. Сакам да мислам дека проповедите влијаат добро врз луѓето на кои што им ги кажувам. Педагошки. Тогаш сум задоволен од себеси. И сакам да мислам дека и Бог е тогаш задоволен со мене. Ги кажувам вечерните молитви […]

Отец, благослови

десетто послание до нас, самите „Ако не го пронајдеш Христос пред вратата кај просјакот, нема да го пронајдеш ни во путирот“. Св. Јован Златоуст Одамна имаме заборавено на благословите. Да побараме благослов, да дадеме благослов, да започнеме нешто со благослов, да измолиме благослов… од Црквата (свештеникот, епископот), од домот, од фамилијата (таткото, дедото, мајката, бабата), […]

Жешко време

деветто послание до нас, самите Не се трпи, жешко е. До вчера не се трпеше, ладно камен беше. Па не се излегуваше, врнеше. Па дуваше. Темно е, светло е. Имав една стара баба комшивка, на прашањето дали ја сакаат дома и дали ја почитуваат останатите (живееше во заедница со синот и внукот со фамилиите), велеше: […]

30 февруари

Во секој роковник, дневник, календар што некогаш ми паднал в раце и сум го користел, во табелата за месец февруари го допишувам датумот 30 февруари со црвен фломастер. Ако се прашувате дали го допишувам 29-ти, одговорот е потврден во три четвртини од случаите, кога годината не е престапна. И овој чин нема никаква врска со […]

Дунав

осмо послание до нас, самите Пред една седмица посетив еден манастир кој се наоѓа во близина на Дунав. Обична, скромна посета и едно најмало поклонение кое може еден грешник и недостоен како мене да ја направи попатно. Убав, стар, прекрасен манастир кој сѐ уште се обновува, монашко братство, отворено поле, Дунав во близина… Но, воедно […]

Од Цветници до Пасха

Барем од Цветници до Пасха да се запрашаме: – Дали знаеме што правиме? – Дали знаеме што работиме? – Дали знаеме за кого работиме? – Дали знаеме со кого живееме? – Дали љубиме? – Дали почитуваме? – Дали сме послушни? – Дали се молиме? – Дали веруваме? – Дали се плашиме? – Од што се […]

Пост банк

Шесто послание до нас, самите …и излезе пред нив старец излитен во мантијата, изгорен во кожата од сонцето, пустиник, а тие чекореа покрај него. A Светителот побара благослов од него… а тој им се обрати на Даниелитите: како се осмелувате да чекорите пред митрополитот Пентаполски, кој одамна е вброен во Светиите. На што треба да […]

Warum? Hier ist kein warum.

Петто послание до нас, самите: Аушвиц Има една кратка сторија (меѓу многуте) од логорите на смртта каков што бил Аушвиц: еден затвореник, изгорен од жедта, посегнал по еден мразулец кој висел на стреата, за колку-толку да вкуси капка вода. Еден стражар го забележал и му го отргнал мразулецот од рацете. Затвореникот го прашал: „Зошто?“ Стражарот […]

Трето послание до нас, самите: Старио (старецот)

„Вие ме остаревте; вие пораснавте, јас остарев.“ Дедо Јован Костадиновски Во времето на социјализмот или подобро кажано, во времето кога нашиот народ „немаше“ маки, кога сѐ беше глатко, „сервирано“, кога сите мислеа дека сѐ е во ред, дека тоа вечно ќе постои. Кога сите ги имаа накривено капите, кога сите се пензионираа во фирмата каде […]

Прво послание до нас, самите: За Пресветата

Денес има крстени луѓе, верници, во поодминати години од овоземниот живот, кои сè уште не знаат како изгледа иконата на Пресвета Богородица. Со самото тоа, тие не знаат каков е ликот на Пресветата. Друго, со тоа тие не знаат Кого Го има Таа во Своите прегратки или на Своите раце… А, ако прашаат, тоа е […]

Систем претепан од бурите на историјата

Сергеј Шмеман, уредник на New York Times „Попусто е да се вели дека демократијата е понесуетна, понегорделива, понесебична, понеамбициозна или понеалчна од аристократијата или монархијата. Ова е неточно, и никаде во историјата не се јавува пример што би го поткрепило ваквото мислење“. Ова можело да биде речено од било кој од многуте критичари на западната […]

Кој ќе Го предаде?

И кога јадеа, им рече: „Вистина ви велам,еден од вас ќе Ме предаде.“ Тие многу се нажалија и секој од нив почна да Го прашува: „Да не сум јас, Господи?“ А, Он им одговори и рече: „Оној што ќе макне со Мене во чинијата, тој ќе Ме предаде. Синот, пак, Човечки, вистина си оди, како […]

За доаѓањето на Синот Човечки

Тогаш ако ви каже некој: „Еве овде е Христос“, или „таму е“, не верувајте! Оти ќе се појават лажни христоси и лажни пророци, и ќе покажат големи знаци и чуда, за да ги прелажат, ако е можно, избраните. Ете однапред ви кажав. И така, ако ви речат: „Ете во пустината е Он“ – не излегувајте. […]

Писмо осмо: Нов рок

„Работете, учете и чувајте ги своите деца затоа што тие ви се едно најголемо богатство… парите во староста ништо не значат.“ Славко Петровиќ – Џондиро Овие навидум едноставни зборови се искажани од еден човек, кој навидум беше едноставен. Потоа се испостави дека тој бил уште поедноставен: подобар, подобродушен, подарежлив, поскромен, погрижлив, скромен и голем помагател, […]

Последна можност

Оти тогаш ќе биде мака, каква што не била од почетокот на светот па досега, а и нема да биде. И, ако не се скратат оние дни, никој не би се спасил, но заради избраните ќе се скратат тие дни. Матеј 24, 21-22 Онаа апокалипса од крајот на Откровението веројатно е на почетокот од своето […]