Коптска венчавка

Коптите се христијански народ населен долж реката Нил. Не примиле ислам во времето на арапските, ниту во времето на турските освојувања, туку останале христијани. Да се биде Копт е истовремено се исповеда и етничка и верска припадност. Верски, тие се православни дохалкидонци (односно, ги прифаќаат исповедањата само на првите три Вселенски собори), а за свој […]

Видео приказна за Петар и Февронија

„Ова се случува толку одамна, кога дури ни цареви немало. Со градот Муром владеел принцот Павле и принцезата Марија. Павле имал помал брат – Петар, весел принц, кој сакал да јава коњи, кого другарите го сакале, играле со него, а и сакале да си играт и со девојките, но, девојките не секогаш ги разбирале нивните […]

Дали христијаните можат да склопуваат брак со иноверни?

Некаде прочитав дека на христијаните им е забрането да стапуваат во брак со иноверци. Зошто е тоа така, кога знаме дека во посланијата на свети апостол Павле отворено се зборува дека човек може да биде во брак со човек од друга вероисповед? Одговор: Светото Писмо треба да го читаме внимателно. Свети апостол Павле никаде не […]

Семејство, воспитување деца, работа, образование

1. Ако во вашите чувства го имате апостолското сфаќање на љубовта (1 Кор. 13), тогаш не сте далеку од среќата. 2. Според зборовите Божји, првиот и најважниот благослов за создавање на семејство треба да се земе од родителите. На родителите им се дава свештено познание за децата, кое се граничи со видение. 3. Ако во […]

За „некомпатибилните“ сопружници

Еден маж дојде дојде до мојата келија, кажувајќи ми дека поради расправите со неговата жена станал многу депримиран. Но, за мене тоа не беше голем проблем. Тој се мрштел заради едно, жена му заради друго, па не можеле да бидат заедно. Во овој случај беше потребно мало „полирање“. На пример, видете ги необработените даски: една […]

Денешните деца рано започнуваат да пуштаат „боцки“

Људмила Федоровна Ермакова, православен психолог Доколку во минатото манифестираната детска суровост беше сметана за ретка појава, во последно време, тоа за жал преминува во нова статистичка „норма“. Кон тоа придонесуваат определени фактори на современиот живот. Прерано се одделува детето од мајката и се предава во системот на општествено воспитување: јаслите, детската градинка – или дадилките […]

Најмалите меѓу жртвите: Децата на Сирија

Петгодишната Камар сака да скока на јаже и да гледа цртани филмови со Том и Џери. Нејзината омилена боја е црвената, и многу ги сака коњите. Кога станува збор за јадење, никогаш не би одбила печено пилешко месо. И, макар што е малечка и не оди на училиште, Камар знае дека кога ќе порасне сака […]

За љубовта кон Бога и ближните

од писмата на св. старец Јован Крестјанкин Драга И., Стар сум и не можам да раководам со вашиот живот, а и никој друг нема да го живее [Вашиот живот] освен Вас. Добро би било да не се ослонувате на словото на Законот, туку да живеете во неговиот дух. Верувајте, во тој случај не би ја […]

Интервју со Димитриј Јемец

Димитри Јемец, детски писател и татко на седум деца Актуелни се разговорите за „денешната младина“. Вие сте во востојан контакт со своите читатели, со деца од разни возрасти. Како гледате на нив? Што ги загрижува? Што мислите, какви ќе бидат тие кога ќе пораснат? – Ќе бидат различни. Нема истородни поколенија. Тоа зависи од семејството, […]

За мажите и жените (2)

Поради непослушание од жените си заминува благодатта Божја. Но и мажите се должни со жените да постапуваат како со садови од кристал. Да, жените се должни да покажуваат послушание, и како што говори старецот Пајсиј Светогорец, поради непослушание од жените си заминува благодатта Божја. Но, исто така е точно и тоа дека и мажите се […]

За мажите и жените (1)

По сè изгледа, за ништо не е пишувано толку многу колку за односите помеѓу мажите и жените. И во православниот светоглед, исто така. Би можело да се каже-особено во православниот светоглед. Мене ми се чини дека во односите помеѓу православните мажи и жени има извесни нијанси кои не се сосема правилно разбрани, како од едната, […]

Прашања: за семејното насилство, за смртта…

Може ли православниот маж да си ја бие жената? Не, не може. Не може еден православен маж да ја бие својата православна или неправославна сопруга. Секој треба да биде авторитетен во семејството, и тој авторитет е должно да биде поддржан не само од човекот за чиј авторитет станува збор, туку и од неговите блиски. Мажот […]

Бракот како мачеништво – врската меѓу бракот и празникот на 40-те маченици

Православната Црква на 22 март (9 март по стар стил) го одбележува споменот на 40-те севастиски маченици, ден кој меѓу народот е популарен како Младенци. На тој ден, според старата народна и црковна традиција, сопружниците (младенците) што стапиле во брак во текот на минатата година, во својот дом пречекуваат гости, кои им носат подароци и […]

Во сенката на свештеникот

Кога една жена се стапува во брак со човек кој се подготвува да биде свештеник, таа се венчава, истовремено и со неговата идна парохија и свештенство. Кога нејзиниот сопруг ќе биде ракоположен, често се случува неговата жена да биде потисната во еден живот на изолација, запоставеност и постојан надзор од очите на злобните луѓе. Без […]

Како да го воспитуваме детето?

Премудриот Соломон вели: Кој ја жали прачката, тој го мрази својот син (Изреки. 13, 24). Е па, дали таа прачка секогаш можеме да ја потегнуваме, дали со полна свест и совест? Дали ќотекот што детето ќе го добие е плод на нашето расудување и трезвено одмерување на проблемот, или е одраз на нашата гневливост, несреденост, […]