Света Султана

Другата Македонија (не онаа од исток), онаа којашто „не постои“ Новото име На оној, што победува, ќе му дадам да јаде од сокриената мана, и ќе му дадам бело камче, и на камчето напишано ново име, што никој не го знае, освен оној што го добива!“ (Откр. 2, 17) Вечерната служба за духовденската задушница се […]

Ти дојде!

Искрено да Ти кажам, без Тебе ми е многу лошо. На масата има сè, другар ми дојде на гости. Има и пиво. Сувите дрва крцкаат во каминот, најмалата ќерка си игра наземи, синовите цртаат бродови. Надвор паѓа снег. Што уште му треба на човека за да биде среќен? Но јас искрено Ти велам, без Тебе […]

Супермаркет

Сите професори по философија, кога предаваат за постанокот на светот, несвесно навиваат или за духот, или за матeријата, така што учениците, уште од мали нозе, се соочуваат со апсурдноста на дилемата. Лутајќи меѓу најновата колекција на нивеа сапуни за раце, се прашувам дали проблемите на денешниот човек се разликуваат во корен од оние во времето […]

Приказна за трите дрвја

Пред многу години во далечната Палестина три дрвја стоеја на падините од едно морско пристаниште. Секое од овие дрвја имаше свои надежи и сништа за тоа што би било кога би пораснало. Првото дрво се пофали неговото стебло ќе се искористи за еден голем и убав ковчег за богатство. Ковчегот ќе бил украсен со светли […]

На прагот од домот

Во предвечерието еден изморен селанин седна на прагот од својата куќа и се насладуваше со свежиот ветрец. Покрај куќата имаше искривено патче. Еден минувач, здогледувајќи го селанецот, си помисли: „Ова е некој мрзливец. Цел ден ништо не работи, само си стои на прагот и гледа кој поминува по патот“. Малку подоцна наиде и друг човек. […]

Бог навистина постои

Еден човек пошол на бербер да се потстриже и да се избричи. Штом седнал на столот, започнал да разговара со берберот. Како што е ред, разговарале за сè и сешто. На крај дошло ред да зборуваат и за Бога. Берберот рекол: „Јас не верувам дека постои Бог“. – Но, зошто? – го прашал човекот. – […]

Необична комуникација

Божји космос, Божји простор, Божјо време (вечност), Божји створенија, но, и наша волја и наши дела. Радувајте се и веселете се!? Но, нешто спротивно се случува! Нешто потресно се случува! Нешто не радосно, не богоподобно, не Богообразно. Ниту прекрасно, ниту красно… …Мамо! Мамо! Мамо! Здраво мамо! Не ме гледаш. Но слушни ме! Слушни го гласот […]

Четири поучни приказни од животот на блаженоупокоениот патријарх Павле

1. Госпоѓа Јана Тодоровиќ ми раскажа за една случка што ѝ се случила на нејзината сестра. Имено, сестра ѝ била на прием кај патријархот. Разговарајќи со него, таа случајно погледнала на нозете на патријархот, и се ужаснала кога забележала дека тој имал облечено стари, искинати па закрпени чизни. Жената си помислила: „каква срамот за нас, […]

За тивката и невидлива борба

Сега кога го знаеме местото во кое треба да се одвива борбата која штотуку сме ја започнале, како и нејзината цел и нејзиното место, разбираме зошто таа борба се одвива невидливо. Таа се одвива во срцето, во тишина, длабоко во нас; и тука доаѓаме до една многу важна работа, која светите Отци постојано ја потенцираат: […]

За градината на срцето

Новиот живот што си го започнал, често се поврзува со градина. Земјата која ја добива градинарот за обработување е дар од Бога, исто како и семето, сончевата топлина, дождот и енергијата кои се потребни за да растат билките. Меѓутоа, целата работа е доверена на градинарот. Ако земјоделецот сака богата жетва, мора да работи од рано […]

Двајца браќа

Живееше еднаш едно благочестиво семејство. Родителите, кои веруваа во Бога и имаа големо смирение, ги водеа своите две деца по Христовиот пат. Од мали овие две деца Го засакаа Бога. Прислужувањето во Црква покрај свешеникот, беше една од нивните најголеми радости. Кога доволно пораснаа, одлучија остатокот од својот живот да ѝ го посветат на Црквата.Така […]

Сината лествица

Кога свети апостол Петар го заврши својот овоземен живот и беше повикан на небо, Господ му ги предаде небесните клучеви од рајските порти. Со сесрдна свештена ревност, светиот апостол ја извршуваше својата возвишена служба, отклучувајќи ги рајските порти за душите на оние луѓе кои преку својот земски живот и одлука на Севишниот Праведен Судија ги […]

Народна приказна: Од што живеат луѓето?

Си живееше еден чевлар со својата жена и деца при еден селанец. Немаше ништо свое: ниту куќа, ни посед, а себеси и семејството го прехрануваше со она што ќе го заработеше. Лебот беше скап, а рацете евтини, и така – она што ќе го заработеше, тоа и го јадеа. Една вечер, чевларот Сима се враќаше […]

Малечка улога во прв план

Животот е како холивудски режисер – ги сака крупните планови. Дури и кога едноставно му подавате на детето бонбонче – ваков кадар, покажан на целиот екран, може да биде ударна сцена во филмот. Критичен момент на сижето. Уште Достоевски велел, дека сеќавањето на еден топол збор или дело може да го измени сиот живот на […]